Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 11. 2022,
16.12

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

1

Natisni članek

Kosovo Srbija Aleksander Vučić

Nedelja, 20. 11. 2022, 16.12

1 leto, 4 mesece

Vučić pred srečanjem s kosovskim premierjem pesimističen: Ne vidim rešitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

1

Aleksander Vučić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti se bosta v luči napetosti med Beogradom in Prištino sestala v ponedeljek v Bruslju, da bi našli rešitev glede vprašanja zamenjave srbskih registrskih tablic s kosovskimi. Vučić je dejal, da ni optimističen in ne vidi rešitve, dokler ne bodo izpolnjene srbske zahteve.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v petek Vučića in Kurtija povabil na sestanek v Bruselj, da bi našli "evropsko rešitev" za zdajšnjo krizo, ki se na severu Kosova zaostruje zaradi vprašanja zamenjave srbskih registrskih tablic s kosovskimi, so pojasnili v Bruslju.

Vučić je potrdil, da se bo v ponedeljek v Bruslju sestal s Kurtijem, in pri tem ocenil, da je "situacija na Kosovu težja kot v zadnjih desetih letih", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kot je še dejal za jutranji program televizije TV Prva, ne gre samo za vprašanje registrskih tablic. Od ponedeljkovega sestanka Vučić ne pričakuje rešitve, saj če bi kosovski premier želel preložiti odločitev o registrskih tablicah, bi to storil že prej.

Vučić je priznal, da ni optimist, a bo vseeno odšel v Bruselj, da ne bi potem krivili Srbije, da česa ni naredila. Rešitve pa ne vidi, "dokler ne bodo izpolnjene srbske zahteve" iz dialoga med Beogradom in Prištino, ki poteka pod okriljem EU.

Sestanka se bo udeležil tudi kosovski premier Kurti, ki bo v Bruselj odpotoval že danes, je v Prištini povedal tiskovni predstavnik vlade Peparim Krieziu, ki ga povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Bruslju upajo na rešitev do ponedeljka, ko naj bi kosovske oblasti začele izdajati denarne kazni v višini 150 evrov tistim, ki srbskih registrskih tablic na svojih avtomobilih ne bodo zamenjali s kosovskimi.

Aleksandar Vučić
Novice Vučić: To so tektonske spremembe. Na Kosovu se lahko zgodi katastrofa.

Od 1. novembra je namreč v veljavi uredba o preregistraciji srbskih tablic, ki jih uporabljajo Srbi na Kosovu, na kosovske. Uredba od 21. novembra predvideva globe za neustrezne registrske tablice.

Po poročanju kosovske televizije Kosova Klan se je od začetka meseca za preregistracijo odločilo le 26 lastnikov vozil, še vedno pa je na severu Kosova približno deset tisoč vozil s srbskimi registrskimi tablicami.

Zaradi začetka procesa zamenjave tablic s 1. novembrom so iz kosovskih institucij izstopili predstavniki srbske skupnosti na večinsko srbskem severu Kosova.

Vučić je danes še opozoril, da je Priština takoj, ko so Srbi zapustili kosovske institucije, razpisala volitve v štirih občinah z večinskim srbskim prebivalstvom. Napovedal je, da jih bodo Srbi bojkotirali, ker želijo kosovske oblasti le formalizirati zapolnitev sedežev, ki so jih zapustili srbski predstavniki.

Srbski predsednik je tudi opozoril, da bo, če bodo na severu Kosova skušali na silo uveljaviti odločitev o registrskih tablicah, nastal "pekel na terenu", še poroča Hina.

Protest Srbija
Novice Na protestu v Kosovski Mitrovici več tisoč kosovskih Srbov
Kosovo, policija, streljanje
Novice Zaostrene razmere na Kosovu, srbska vojska v pripravljenosti
Ne spreglejte