SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Vrh kratkih rokavov" ali srečanje Obame in Xija

4

termometer

 | Foto:
Ameriški predsednik Barack Obama bo v Kaliforniji na neformalnem srečanju prvič gostil kitajskega kolega Xi Jinpinga. Pričakujejo, da bosta imela globlje in bolj odkrite pogovore.

Čeprav bo šlo za neformalno srečanje, ki ni državniški obisk in so ga ameriški mediji že krstili za "vrh kratkih rokavov", pa je zanimanje za srečanje predsednikov dveh velesil zelo veliko.

Xi se bo v Kaliforniji ustavil ob koncu turneje po državah Latinske Amerike in Karibov, ki ga je ponesla v Trinidad in Tobago, Kostariko in Mehiko. V Beli hiši pričakujejo, da se bosta voditelja tudi zaradi bolj sproščene oblike srečanja lahko o več zadevah pogovorila temeljiteje in bolj odkrito ter ustvarila delovne odnose, ki bodo ključnega pomena za nadaljnji razvoj dogodkov v regiji Azije in Tihega oceana.

Na dnevnem redu bo tudi vprašanje Severne Koreje Obama bo Xija sprejel popoldne na ranču Sunnylands nedaleč od Los Angelesa. Pogovori se bodo nato nadaljevali še v soboto dopoldne. Po besedah predstavnikov Bele hiše bo dnevni red zelo obsežen, od promocije gospodarske rasti, vprašanj energije, podnebnih sprememb do varnostnih vprašanj.

Pri zadnjih prednjači vprašanje spletne oziroma računalniške varnosti, saj ZDA že dalj časa trdijo, da iz Kitajske prihajajo številni vdori v vojaške in druge vladne sisteme ter v sisteme ameriških podjetij.

Na dnevnem redu bo tudi vprašanje Severne Koreje, pri čemer pa večjih razhajanj ni, saj obe državi vztrajata, da mora biti Korejski polotok brez jedrskega orožja. Pogovori bodo tekli tudi o pomorskih sporih Kitajske s sosedami, med drugim z Japonsko, Obama pa namerava odpreti tudi vprašanje človekovih pravic.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin