SiolNET. Novice Svet
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrh EU brez napredka glede migracij in prenove območja evra

0,05

termometer

meja
Foto: Daniel Fazlić

Voditelji članic EU danes v Bruslju niso dosegli nikakršnega napredka ne glede migracijskih vprašanj ne glede reforme območja evra. Slovenski premier Marjan Šarec kljub temu meni, da zasedanje ni bilo izguba časa, in poudarja, da rezultatov ni mogoče pričakovati čez noč in da je normalno, da je za dogovor o ključnih stvareh potrebnega veliko časa.

Predlog za vzpostavitev evropske enote 10.000 varuhov meje z izvršnimi pristojnostmi do leta 2020, sporne obvezne begunske kvote in sodelovanje z afriškimi državami - to so bile teme migracijske razprave, a bistvenih premikov pričakovano ni.

Šarec je podprl evropsko mejno stražo

"Vsak je dvignil roko in povedal svoje. Tako je potekala razprava. Nič ni novega, dejansko ni nič novega," je o migracijski razpravi povedal Šarec in izpostavil, da je sam podprl evropsko mejno stražo, s katero naj bi branili zunanjo mejo med Hrvaško in Srbijo ter Hrvaško in BiH. Izpostavil je tudi petkratno povečanje nezakonitih prehodov meje v Sloveniji v enem letu, kar po njegovih besedah ni zadovoljivo, zato Slovenija vlaga veliko truda v to, da se ti prehodi preprečujejo.

Marjan Šarec Foto: STA

Na vprašanje, ali ga ne skrbi ohromljenost unije pri soočanju z migracijskimi vprašanji, sploh glede na to, da so migracije tista tema, s katero se najbolj hranijo evroskeptiki in populisti, Šarec odgovarja: "Sem predsednik vlade republike Slovenije in skrbijo me vse stvari tako v Sloveniji kot v Evropi - ves čas, vse me skrbi. Ne skrbi me pa, da ne bi našli rešitev."

Vrh po Šarčevih besedah ni bil izguba časa, čeprav napredka pri ključnih temah ni bilo. Včasih gre tudi za taktiziranje, je menil in dodal, da izkušnje kažejo, da se pod časovnim pritiskom rešitve najdejo. "Res je, da je to za človeka, ki ima raje hitrejše rešitve, nekoliko težko, ampak seveda sistem se zaradi mene ne bo spremenil," je še dejal Šarec.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je opozoril, da je treba pospešiti tehnično delo glede prenove območja evra, in izrazil upanje, da bo današnji vrh navdahnil evroskupino k bolj dinamičnemu delovanju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin