Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 9. 2023,
15.20

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

Giorgia Meloni Ursula von der Leyen Lampedusa migrantska kriza

Nedelja, 17. 9. 2023, 15.20

7 mesecev, 2 tedna

Von der Leynova na Lampedusi napovedala boj proti tihotapcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44
Ursula von der Leyen | Ursula von der Leyen je na povabilo italijanske premierke Giorgie Meloni obiskala otok Lampedusa. | Foto Ursula von der Leyen / X

Ursula von der Leyen je na povabilo italijanske premierke Giorgie Meloni obiskala otok Lampedusa.

Foto: Ursula von der Leyen / X

Nezakonite migracije so evropski izziv, ki potrebuje evropski odziv, je danes na italijanski Lampedusi, ki se spopada z največjim migracijskim valom doslej, dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Po njenih besedah bodo o tem, kdo bo prišel v Evropo, odločali Evropejci, ne tihotapci. "Italija se lahko zanese na EU," je poudarila.

Na skupni novinarski konferenci z italijansko premierko Giorgio Meloni je Ursula von der Leyen predstavila evropski akcijski načrt v desetih točkah za reševanje migracijskega pritiska, s katerim se spopada Italija.

Načrt predvideva pomoč Agencije EU za azil (EUAA) in Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex) – predvsem pri registraciji prebežnikov, jemanju prstnih odtisov in obveščanju – ter podporo Italiji pri premeščanju migrantov z Lampeduse. Ob tem je von der Leynova članice EU pozvala k uporabi mehanizma prostovoljne solidarnosti.

Vračanje migrantov od zdaj hitrejše

Skladno z načrtom bo EU pospešila vračanje migrantov v njihove matične države in okrepila pogajanja s temi državami za zaustavitev migracijskih tokov. Pogajanja naj bi vodil podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas. Pri hitrejšem vračanju migrantov naj bi ključno vlogo prav tako odigral Frontex.

Pomembna točka načrta je tudi boj proti tihotapcem, ki vključuje sodelovanje EU tako z državami izvora kot s tranzitnimi državami. Predvsem naj bi se osredotočili na območje med Tunizijo in Lampeduso. EU bo ob tem okrepila nadzor svoje zunanje meje na morju iz zraka, prav tako s pomočjo Frontexa, proučila pa bo tudi možnosti za razširitev pomorskih misij v Sredozemlju.

Francija ne namerava sprejeti prebežnikov z Lampeduse

Francija ne namerava sprejeti prebežnikov, ki so v zadnjih dneh prispeli na italijanski otok Lampedusa, je danes dejal francoski notranji minister Gerald Darmanin. Zagotovil pa je, da je Francija pripravljena pomagati Italiji pri nadzorovanju meje, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Darmanin je v pogovoru za radio Europe 1 pred današnjim obiskom v Rimu ocenil, da ni mogoče pričakovati takojšnje premestitve migrantov po Evropi. "Zmotno bi bilo misliti, da je treba migrante zaradi prihoda v Evropo takoj razporediti po vsej Evropi in Franciji, ki že nosi del bremena," je dejal. Je pa zagotovil pomoč Pariza. "Francija je pripravljena pomagati Italiji nadzorovati njene meje, da bi preprečili prihode ljudi," je dodal.

Francoski notranji minister bo popoldne obiskal Rim na prošnjo francoskega predsednika. Z italijanskim kolegom Matteom Piantedosijem se bo predvidoma pogovarjal o načinu evropskega sodelovanja zaradi navala migrantov na Lampeduso.

Kot je pojasnil minister namerava govoriti o varovanju zunanjih meja EU in takojšnjemu razreševanju prošenj za azil. Prepričan je, da bi morali prebežnike nemudoma vrniti v njihove države, če ne izpolnjujejo pogojev za azil.

Melonijeva: Ustaviti je treba nezakonite odhode

Načrt predvideva tudi posodobitev evropske zakonodaje na področju boja proti tihotapstvu in ukrepe za omejitev uporabe plovil, ki niso primerna za plovbo. Kot je dejala predsednica Evropske komisije, je pomembno migrantom ponuditi alternativne poti in jih na teh poteh zaščititi.

Po njenih besedah bo EU prek EUAA pomagala Italiji pri obravnavi prošenj za azil, prav tako pa bo Tuniziji – od koder se večina migrantov, ki prispejo na Lampeduso, poda na nevarno pot čez Sredozemlje – pospešila dobavo opreme in okrepila usposabljanje njene obalne straže.

"Edini način, da se resno spopademo s to težavo, je, da ustavimo nezakonite odhode," pa je na novinarski konferenci poudarila Melonijeva. Po njenih besedah prerazporejanje migrantov ni rešitev, temveč je treba najti trajnejše rešitve. Današnji obisk na Lampedusi je ob tem označila za znak, da se tega zaveda tudi Evropa.

Po besedah italijanske premierke so pomembni dogovori z državami Severne Afrike, saj bo tako mogoče preprečiti smrti na morju, kot tudi boj proti tihotapcem, poenotenje zakonodaje na področju migracij ter boljši sistem za vračanje migrantov na ravni EU.

Ob tem je poudarila, da se mora čim prej začeti izvajati sporazum, ki ga je Evropska komisija julija podpisala s Tunizijo, in dodala, da je za reševanje migrantske krize nujno potrebna tudi večja vključenost Združenih narodov. Po njenih besedah bodo migracije tudi ena od osrednjih tem neuradnega vrha EU, ki bo v začetku oktobra v španski Granadi.

Von der Leynova obiskala prepoln sprejemni center na Lampedusi

Pred tem je von der Leynova skupaj z evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson danes že obiskala pristanišče Favaloro, kjer vsak dan pristajajo ladje z migranti, in sprejemni center na otoku Lampedusa. Ta lahko sprejme približno 400 ljudi, v zadnjih dneh pa jih je tam bivalo več tisoč. "Trudimo se po svojih najboljših močeh," je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa ob tem dejala Melonijeva. 

Po podatkih agencije ZN za migracije je med ponedeljkom in sredo na 199 čolnih na Lampeduso prispelo približno 8.500 ljudi, kar je več, kot je prebivalcev tega otoka. Več tisoč migrantov so sicer v petek že prepeljali na Sicilijo.

Porast nezakonitih prihodov, ki se je pojavil kljub dogovoru Evropske komisije s Tunizijo o zajezitvi migracijskih tokov v Evropo, predstavlja pritisk na vlado premierke Melonijeve,  ki je na volitvah zmagala med drugim po zaslugi obljub, da bo njena vlada zajezila nezakonite migracije.

Italijanska policija
Novice V Italiji čelno trčila tovornjak in avtobus z migranti, voznika umrla
Azilni dom Ljubljana
Novice Azilni dom na Viču poka po šivih, migranti spijo po hodnikih in na prostem #video
migranti, Italija
Novice Evropa: letos že več kot pol milijona prošenj za azil
Ne spreglejte