Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
5. 2. 2014,
14.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hillary Clinton ZDA demokrati

Sreda, 5. 2. 2014, 14.33

8 let

"Volilni stroj" Hillary Clinton že lomasti

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hillary Clinton se še ni odločila, ali bo leta 2016 kandidirala za predsednico ZDA. Kljub temu njeni podporniki že nabirajo denar za njeno kampanjo. Nekateri demokrati so zaradi tega zaskrbljeni.

Velik volilni stroj, ki se je vzpostavil v podporo morebitni kandidaturi nekdanje ameriške državne sekretarke Hillary Clinton za predsednico ZDA leta 2016, jezi nekatere demokrate. Skrbi jih namreč, da bi prepričljiva prednost Clintonove in delovanje skupin, ki jo podpirajo, zatrla tekmovanje za demokratsko predsedniško nominacijo in tudi preusmerila denar donatorjev od demokratskih kandidatov na jesenskih vmesnih kongresnih volitvah h Clintonovi, piše Wall Street Journal.

Hillary "odžira" denar Demokrate namreč novembra čaka spopad z republikanci za nadzor v senatu, ustanovitev političnega akcijskega odbora (t. i. PAC), poimenovanega super PAC Priorities USA, ki podpira kandidaturo Clintonove za predsednico, pa bi lahko "požrla" denar donatorjev, ki ga potrebujejo tudi demokratski kandidati na vmesnih volitvah.

Tega strahu v demokratski stranki se zavedajo tudi podporniki Clintonove. Kot pravijo viri blizu PAC Priorities USA, njeni podporniki premišljujejo, da bodo donatorje prosili, naj največje prispevke nakažejo šele po vmesnih volitvah. Za primer: podporniki bodo donatorje prosili, da naj za Clintonovo v naslednjih letih dajo milijon ameriških dolarjev, toda za letos naj podpišejo samo ček za 100.000 ameriških dolarjev.

Oropani demokrati Poleg denarja nekatere demokrate tudi skrbi, da bi Clintonova na strankarskih volitvah za demokratsko predsedniško nominacijo zmagala prelahko in brez resnega tekmeca. To bi stranko oropalo pomembnih debat o vprašanjih, ki delijo demokrate: državni nadzor, trgovinski sporazum in kako Iranu preprečiti razvoj jedrskega orožja.

"Potrebujemo živahne, tekmovalne demokratske primarne volitve, v kateri se ne bodo samo izostrila stališča o pomembnih vprašanjih, ampak stranko pripravile na predsedniško kampanjo, ki bo surova," meni Dick Harpootlian, nekdanji vodja demokratov v Južni Karolini.

Biden omahuje, največja nevarnost za Hillary "utrujenost od Clintonovih" Harpootlian je pred dnevi obiskal podpredsednika ZDA Joeja Bidena, drugega uglednega morebitnega kandidata za demokratskega kandidata na predsedniških volitvah 2016. Harpootlian mu je obljubil podporo, Biden pa mu je dejal, da se še ni odločil, ali se bo potegoval za predsedniški položaj.

Tudi drugi demokrati menijo, da tudi za samo Clintonovo ni preveč dobro, če se bo prezgodaj uveljavilo prepričanje, da je njena zmaga neizogibna. Podobno neustavljiva je bila videti tudi leta 2008. Nato pa so se volivci ohladili – nekateri politični analitiki celo govorijo o nekakšni "utrujenosti nad Clintoni".

Hillary še ne ve, ali bo kandidirala, njen "volilni stroj" pa že lomasti Hillary sama je dejala, da še ni odločila, ali bo kandidirala za predsednico državo. Svojo odločitev bo sporočila proti koncu leta. Medtem ko premišljuje, številne skupine že delajo s polno paro za njeno izvolitev. Vzpostavila se je skupina, ki bo odbijala napade republikancev nanjo, druga skupina zbira elektronske naslove in poskuša identificirati jedrne podpornike Clintonove med volivci. Prav tako se že zbira denar donatorjev. Noben drug morebitni kandidat demokratov nima infrastrukture, ki bi bila primerljiva z infrastrukturo podpornikov Clintonove. Tudi ankete med demokratskimi volivci kažejo, da ima Clintonova veliko prednost (po anketi univerze Quinniapiac bi za Hillary glasovalo 65 odstotkov demokratov, za Bidena pa le osem; po anketi Washington Posta in ABC pa Hillary podpira 73 odstotkov demokratov, zdajšnjega ameriškega podpredsednika pa 12 odstotkov). Nekateri menijo, da bo "volilni stroj", ki podpira Hillary, vzel pogum njenim morebitnim izzivalcem in tako "očistil prostor".

Kot pravi Chris Lehane, strateg demokratov, ki je delal v administraciji Hillaryjinega moža Billa Clintona, je lahko zgodnja osredotočenost na Hillary stranki v korist na predsedniških volitvah leta 2016. Republikanci bodo morali namreč skozi zelo zahtevne strankarske volitve, medtem ko bodo imeli demokrati zelo preproste strankarske volitve.

Ne spreglejte