Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2013,
14.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Frankfurt ECB protest

Petek, 31. 5. 2013, 14.17

8 let

"Vojno stanje" pred ECB: 2.500 demonstrantov v Frankfurtu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred poslopjem Evropske centralne banke v Frankfurtu se je v dežju zbralo več tisoč protestnikov, ki protestirajo proti varčevalnim ukrepom v evrskem območju evra.

Udeleženci protestirajo tudi proti načinu, kako se Evropska unija spopada z evrsko krizo. Protest v središču mesta je organiziralo protikapitalistično gibanje Blockupy, ki ocenjuje, da se je shoda udeležilo 3000 protestnikov, po oceni policije pa se je shoda udeležilo okoli 2.500 ljudi.

Za varnost skrbi več sto policistov in helikopterji, ki krožijo nad mestom. Policija je že v dneh pred protestom okoli stavbe Evropske centralne banke postavila ograje, da bi tako protestnikom preprečila dostop do stavbe. "Protestniki so skušali preplezati ograje," je dejal tiskovni predstavnik policije in dodal, da so policisti proti njim uporabili solzivec.

Načrtujejo blokade in motnje delovanja različnih bank Tiskovni predstavnik ECB je dejal, da je banka v sodelovanju s policijo sprejela ukrepe za zagotovitev varnosti zaposlenih. "ECB bo v času protestov delovala nemoteno," je banka zapisala v izjavi.

Protestniki protestirajo proti varčevalnim ukrepom v evrskem območju in načinu, kako se Evropska unija spopada z evrsko krizo. Načrtujejo blokade in motnje delovanja različnih bank, med njimi Deutsche Bank, največje nemške banke, ki ima prav tako sedež v Frankfurtu. Nekatere banke so zaposlene pozvale, naj delajo od doma.

Protestniki so med drugim oblastnike pozivali k odgovornemu ravnanju, prav tako pa so zahtevali več človečnosti in manjši diktat kapitala.

V soboto, ko bo ECB obeležila 15. obletnico delovanja, je napovedan velik protest v središču Frankfurta, ki naj bi se ga po napovedih organizatorjev udeležilo 20.000 ljudi.

Ne spreglejte