Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 1. 2018,
8.39

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Natisni članek

španska legija vojaki hujšanje debelost Španija indeks telesne mase

Petek, 5. 1. 2018, 8.39

6 let, 8 mesecev

Elitni španski legionarji morajo na hujšanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,40
Španski legionarji | Foto Reuters

Foto: Reuters

Najmanj 180 pripadnikov elitne španske legije se je po nezavidljivih indeksih telesne mase prostovoljno odločilo za boj proti odvečnim kilogramom. Legionarji, ki predstavljajo del španske vojske in sil za hitro posredovanje, so se vpisali v poseben 48-tedenski shujševalni program, v katerem naj bi v samo tednu dni izgubili en kilogram. Tistim, ki pri tem ne bodo uspešni, grozijo sankcije.

Za boj proti odvečnim kilogramom v okviru posebnega shujševalnega programa, ki ga organizirajo v tako imenovani La Legii, se je po poročanju Russia Today odločilo najmanj 180 od tri tisoč vojakov, ki si kruh služijo v omenjeni elitni enoti španske vojske.

Za debelost kriva tudi višja povprečna starost legionarjev

Za sodelovanje v programu so se odločili tisti pripadniki, katerih zadnji indeksi telesne mase (ITM) so pokazali 30 točk oziroma več. Tovrstne rezultate namreč v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) definirajo kot mejne vrednosti za debelost.

S takšnimi rezultati nikakor ni zadovoljno vodstvo legije. "La Legia znašla v situaciji, ko mora vodstvo s serijo ukrepov zmanjšati prekomerno telesno težo njenih pripadnikov," so za El Pais povedali neimenovani viri v omenjeni vojaški enoti.

Dodali so, da vodstvo legije krivdo za prekomerno telesno težo vojakov med drugim pripisuje višji povprečni starosti legionarjev in pomanjkanju neustreznih prostorov.

Vodstvo španske legije med vzroki za debelost našteva tudi višjo povprečno starost svojih pripadnikov. | Foto: Reuters Vodstvo španske legije med vzroki za debelost našteva tudi višjo povprečno starost svojih pripadnikov. Foto: Reuters

Legionarjem obljubljajo čudežno izgubljanje odvečnih kilogramov

Vojaki s prekomerno telesno maso bodo vključeni v individualni program vadb in prehranjevanja, v katerem bodo, tako trdi vodstvo legije, v samo tednu dni izgubili od pol kilograma do en odvečen kilogram.

Shujševalni program, nad katerim bodo bdeli tudi zdravniki, bo po napovedih trajal 48 tednov in bo razdeljen v štiri faze, od katerih vsaka traja 12 tednov. Sodelovanje za legionarje ne bo obvezno, vendar pa bodo tisti, ki se ne bodo udeležili programa oziroma se znebili odvečnih kilogramov, lahko izključeni z javnih parad in operacij v tujini. 

Vojaki bodo za prvi zajtrk dobili jogurt in banano

Za vse udeležence so organizatorji pripravili tudi posebno dieto. Vojakom bodo dvakrat na dan postregli z zajtrkom. Zgodaj zjutraj bodo najprej dobili jogurt in banano, čez nekaj ur pa še toast, kavo in zelenjavo.

Za kosilo bodo jedli glavno jed, solato in sladico, popoldan pa bodo za posladek lahko zaužili mleko, jogurt, sadje ali hranilne napitke. Za večerjo jim bodo postregli s kuhano zelenjavo in mesom, medtem ko bo uživanje alkoholnih pijač prepovedano.

Novica o hujšanju vojakov v španski javnosti ni naletela le na odobravanje, ampak tudi na sarkazem in posmeh. Mnogo Špancev je na družbenih omrežjih v šali zapisalo, da problem vojakov morda nista le debelost in prekomerna teža, ampak tudi preprosto pretesne vojaške uniforme, s katerimi se šopirijo na paradah in javnih prireditvah.

Ne spreglejte