Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 2. 2016,
7.38

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Južna Karolina demokrati

Natisni članek

Nedelja, 28. 2. 2016, 7.38

3 leta, 2 meseca

Velika zmaga Clintonove v Južni Karolini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Na primarnih volitvah v Južni Karolini je Hillary Clinton dobila 50 odstotnih točk več glasov kot Bernie Sanders. Clintonovi pred supertorkom kaže odlično.

Zmaga nekdanje prve dame v Južni Karolini ni presenečenje. Sanders ji je za zmago čestital, a dodal, da se kampanja za demokratsko predsedniško nominacijo šele začenja.

Po skoraj vseh preštetih glasovih ima Clintonova skoraj 50 odstotnih točk prednosti pred Sandersom. Za nekdanjo državno sekretarko je glasovalo 80 odstotkov temnopoltih volivcev, ki predstavljajo pomemben delež demokratskega volilnega telesa. Pred osmimi leti jo je v Južni Karolini premagal Barack Obama.

Samooklicani demokratični socialist Sanders je Clintonovo že uspel premakniti malce bolj v levo, kot bi si želela sama pred splošnimi volitvami, kar je bilo opazno tudi v njenem zmagovitem govoru v Južni Karolini, kjer je poudarjala socialne teme in zanemarila vprašanja nacionalne varnosti.

Največji aplavz je požela, ko je pozvala k povišanju plač za srednji razred in odpiranju dobrih novih delovnih mest. Ob tem je ošvrknila slogan republikanskega vodilnega kandidata Donalda Trumpa, da je Ameriko ponovno treba narediti veliko. Dejala je, da Amerika ni nikoli prenehala biti velika.

V torek, 1. marca, bodo primarne volitve tako pri demokratih kot republikancih potekale v 11 zveznih državah.

Ne spreglejte