Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
16.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 16.43

8 let

Velika Britanija za krepitev svoje vloge v svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Velika Britanija bo morala voditi aktivno zunanjo politiko, da bo lahko okrepila svoj vpliv v svetu, je v svojem govoru poudaril novi zunanji minister William Hague.

Zatrdil je tudi, da je zavezništvo z ZDA "nezlomljivo", ter malce presenetljivo izpostavil pomen EU.

"Svet se je spremenil in če se ne bomo spremenili tudi mi, bo začela vloga Velike Britanije - kar zadeva naš vpliv v svetu, našo nacionalno varnost in naše gospodarstvo - pešati," je poudaril Hague. Zavzel se je za spretno in energično zunanjo politiko, vključno z izboljšanjem dvostranskih odnosov z najpomembnejšimi zaveznicami.

Priznal je tudi, da predstavlja naraščanje vpliva držav, kot so Kitajska, Indija, Brazilija, Turčija in Indonezija, izziv za britansko diplomacijo. S tem se je namreč povečalo število držav, ki jih je potrebno upoštevati in s katerimi je treba vzpostaviti tesnejše vezi. Vendar pa je obenem zatrdil, da bo zavezništvo z ZDA za Veliko Britanijo tudi v prihodnje ostalo "najpomembnejši odnos".

Minister je izpostavil tudi velik pomen Evropske unije za Veliko Britanijo

Čeprav veljajo vladajoči konservativci, ki jim pripada Hague za evroskeptične, pa je minister izpostavil tudi velik pomen Evropske unije za Veliko Britanijo in zatrdil, da bo dajala nova vlada članstvu v uniji "ustrezno težo". Povedal je, da si želi London povečati število "bistrih britanskih uradnikov" zaposlenih v institucijah EU, saj naj bi prejšnja laburistična vlada to področje zanemarila.

Kot je še poudaril, Francija in Nemčija ostajata ključni britanski partnerici v Evropi, vendar pa mora Velika Britanija gledati "naprej in širše", da bi uveljavila svoj vpliv. Ob tem je omenil tudi sodelovanja z nekdanjimi sovjetskimi republikami.

Čeprav je Velika Britanija napovedala ukrepe za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja, je Hague vztrajal, da so zastavljeni zunanjepolitični cilji uresničljivi, zahtevajo pa učinkovitejšo rabo obstoječih virov.

Ne spreglejte