Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 9. 2011,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

srečanje

Ponedeljek, 12. 9. 2011, 15.17

8 let

Velika Britanija in Rusija brez zbližanja nekaterih stališč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Britanski premier David Cameron je kot prvi britanski premier po ohladitvi odnosov leta 2006 obiskal Rusijo.

Z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom nista dosegla zbližanja glede primera zastrupitve ruskega tajnega agenta Aleksandra Litvinenka, a po mnenju Camerona nestrinjanje na tem področju ne sme ovirati krepitve gospodarskih vezi. "Moramo spoštovati svoje pravne norme" Velika Britanija je namreč od Rusije zahtevala izročitev glavnega osumljenca v primeru zastrupitve Andreja Lugovoja. Ta naj bi Litvinenku, ki je leta 2006 umrl v Londonu zaradi zastrupitve z radioaktivno snovjo, v čaj podtaknil polonij. Moskva je izročitev Lugovoja, ki zanika vsakršno vpletenost v smrt nekdanjega agenta, zavrnila. Kot je ponovil Medvedjev, ruska ustava ne dovoljuje "izročitve ruskega državljana tuji državi za sodni postopek ali preiskavo". "To ni mogoče. Vsi se moramo naučiti spoštovati svoje pravne norme," je na skupni novinarski konferenci dejal Medvedjev.

"S tesnejšnim odnosom bosta pridobili obe državi"

Cameron in Medvedjev sta poleg tega ostala vsaksebi tudi glede Sirije. Kot je dejal Medvedjev, bi bilo napak krepiti pritisk na sirski režim zaradi zatiranja protivladnih protestov. Kakršnekoli sankcije bi morale veljati za obe strani, saj opozicija še naprej zavrača pozive k neposrednim pogovorom s predsednikom Bašarjem al Asadom.

Cameron je priznal, da med državama ostajajo razlike, a kot je poudaril, te ne bi smele stati na poti gradnji močnejših gospodarskih vezi. "Pogledov na ta vprašanja ne spreminjamo, a to ne pomeni, da si ne moremo prizadevati za tesnejše gospodarske odnose," je dejal Cameron. "Če nam uspe zgraditi tesnejši odnos, menim, da bosta pridobili obe državi," je še poudaril britanski premier.

Velika Britanija je trenutno peti največji trgovinski partner Rusije in Cameron si je na obisku prizadeval še okrepiti gospodarske vezi in braniti interese britanskih podjetij, ki delujejo v Rusiji, vključno z britansko energetsko družbo BP.

Z Medvedjevom sta tako podpisala vrsto dogovorov o gospodarskem sodelovanju, vključno z dogovorom o sodelovanju med britanskim Rolls-Roycem in rusko jedrsko agencijo Rosatom. Po Cameronovih ocenah skupna vrednost dogovorov znaša okoli 340 milijonov dolarjev.

Cameron se je srečal tudi s Putinom Cameron se je nato srečal tudi s premierom Vladimirjem Putinom, ki je Veliko Britanijo označil za "starega trgovinskega in gospodarskega partnerja, s katerim se imamo veliko za pogovoriti". Putin se je sicer Cameronu zahvalil za rast britanskih investicij v Rusijo, ki so v zadnjih 12 mesecih dosegle vrhunec. Vendarle pa je ocenil, da so "investicije v realni sektor gospodarstva precej skromne".

To je bilo sicer prvi stik med Putinom in visokim predstavnikom britanske vlade od leta 2007. Zadnji britanski premier, ki je pred Cameronom obiskal Rusijo, je bil Tony Blair, ki se je julija 2006 udeležil vrha skupine G8 v Sankt Peterburgu, Putin pa se je nazadnje z britanskim premierom pogovarjal leta 2007, pa še to je bilo po telefonu z Gordonom Brownom.

Ne spreglejte