Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 12. 2007,
21.11

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2007, 21.11

8 let, 5 mesecev

VB: Policisti aretirali zapornike iz Guantanama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Britanska policija je aretirala tri moške iz Velike Britanije, ki so jih ZDA v sredo izpustile iz zloglasnega taborišča Guantanamo na Kubi.

Jamil El Banna, Omar Deghayes in Abdenour Sameur so v sredo v Veliko Britanijo prispeli s posebnim letalom s Kube, policija pa jih je takoj pridržala. Policija je 38-letnega Deghayesa in 34-letnega Sameurja aretirala takoj ob prihodu na letališče v Lutonu in ju prepeljala na policijsko postajo v središču Londona, 45-letnega El Banno pa je aretirala danes na podlagi evropskega naloga za prijetje zaradi kaznivih dejanj, povezanih s terorizmom, ki so ga izdale španske oblasti.

Član španske celice Al Kaide?

Španske oblasti sumijo, da je bil v Jordaniji rojeni Palestinec član španske celice Al Kaide, ki jo je španska policija uničila leta 2001. El Banna naj bi del kaznivih dejanj zagrešil v Španiji, trdi sodnik Baltasar Garzon, ki želi, da bi mu sodili v Španiji.

Ameriške oblasti so trojico zadrževale brez obtožnice. El Banna je bil osumljen, da je novačil in financiral Al Kaido, Libijec Deghayes naj bi bil povezan s to teroristični mrežo, Alžirec Sameur pa naj bi se uril v Afganistanu.

Ostajata še dva Britanca

V Guantanamu zdaj ostajata še dva moška iz Velike Britanije. Britanska vlada sprva ni želela posredovati za peterico, ker niso britanski državljani, avgusta pa je vendarle zahtevala njihovo izpustitev. Peterica je sicer pred pridržanjem živela v Veliki Britaniji in imela tam prebivališče. Zadnji britanski državljani so bili iz Guantanama izpuščeni leta 2005.

Ne spreglejte