SiolNET. Novice Svet
3,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vatikanski časnik: Redovnice delajo v suženjskih razmerah

3,73

termometer

Redovnice v Vatikanu
Foto: Reuters

Številne redovnice, ki gospodinjijo kardinalom, škofom in duhovnikom v Vatikanu, delajo v suženjskih razmerah, danes piše uradni časnik Vatikana Osservatore Romano. Kot poudarjajo novinarji, večina redovnic nima natančno določenega delovnika, številne pa za svoje delo prejmejo skromno plačilo.  

Kot piše omenjeni časnik, nekatere redovnice vstanejo še pred zoro, da za cerkvene predstavnike pripravijo zajtrk, spat pa gredo šele po tem, ko postrežejo večerjo, vse pospravijo in počistijo ter operejo in zlikajo perilo.

Nimajo določenega dela, plačilo je pogosto mizerno

Pri tem se novinarji sklicujejo na izjave redovnice, ki je slišala številne podobne zgodbe in jo časnik omenja kot sestro Mary, čeprav to ni njeno pravo ime.

Redovnice tako nimajo določenega delovnika, njihovo plačilo pa je odvisno od cerkvenega dostojanstvenika in je pogosto zelo skromno. "Vse to v nekaterih vzbuja močne občutke uporništva," je za časnik še dejala Mary.

Redovnice z doktorsko izobrazbo morajo skrbeti za gospodinjstvo

Druga redovnica, ki jo časnik imenuje sestra Paule, je za časnik dejala, da pogosto ne upoštevajo izobrazbe in želja redovnic.

"Srečala sem že redovnice z doktoratom iz teologije, ki so morale kuhati ali prati perilo," je povedala. Menila je, da je to posledica ideje, da so ženske vredne manj od moških in še posebej tega, da so duhovniki v Cerkvi vredni veliko, redovnice pa nič.

Papež Frančišek je že večkrat pozval k temu, da bi ženske v Katoliški cerkvi zasedale drugačen položaj, kot ga imajo zdaj. Med drugim je enega od odborov pooblastil, naj prouči vlogo pomočnic duhovnikov v času zgodnjega krščanstva. Je pa izključil možnost, da bi ženske postale duhovnice.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 35
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin