Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2013,
13.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

cerkev arhitektura

Ponedeljek, 3. 6. 2013, 13.24

8 let

Vatikan: Nove cerkve so bolj podobne muzejem kot svetiščem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sodobne cerkvene zgradbe so bolj podobne muzejem, zgrajene pa so prej za prejemanje arhitekturnih nagrad kot pa z namenom opravljanja bogoslužne dejavnosti, so kritični v Vatikanu.

Za zidovi Vatikana vse bolj nasprotujejo sodobnim arhitekturnim rešitvam pri gradnji novih cerkva. Očitki letijo predvsem na zadnje, ultramoderne primerke katoliških cerkva, ki so začele rasti po vsem svetu. Kot glavni argument proti tovrstni gradnji nekateri z vrha Rimskokatoliške cerkve izpostavljajo pomanjkanje povezave med arhitektom in verniki.

Arhitektura in Cerkev z roko v roki? "Pomanjkanje integracije med arhitektom in versko skupnostjo je bila včasih predvsem negativna," je dejal kardinal Gianfranco Ravasi, vodja vatikanskega sveta za kulturo. "Stvari gredo včasih preprosto v napačno smer."

Kardinal Ravasi je kot poseben primer tovrstne zgrešene prakse omenil gradnjo nove cerkve v italijanskem mestu Foligno leta 2009. Gre za delo znanega italijanskega arhitekta Massimiliana Fuksasa, cerkvena zgradba pa je v obliki velikanske monolitne betonske kocke. Po besedah kardinala gre za primer stavbe, ki je bila deležna številnih kritik.

Ravasi je po poročanju medijev navedel še primer iz njegovega rodnega mesta Merate v Lombardiji, kjer mora lokalni župnik k maši sam prinesti sliko Marije, saj arhitekt Mario Botta, ki si je zamislil omenjeno cerkev, slike v zgradbo sploh ni vgradil.

"Katolištvo v nasprotju s protestantizmom potrebuje oltar, slike …" "Težava s katolištvom, v nasprotju s protestantizmom, je v tem, da v katoliški cerkvi pri maši potrebujemo stvari, kot so oltar, slike in podobno. Po drugi strani pa se sodobni arhitekti posvečajo predvsem prostoru, linijam, svetlobi in zvoku," je še dejal Ravasi.

Podobno meni je tudi Antonio Paolucci, sicer vodja vatikanskih muzejev, ki pravi, da so v devetdesetih letih na obrobju Rima zrasle številne nove cerkve, ki pa so po njegovem "v najboljšem primeru videti kot muzeji oziroma prostori, ki ne predpostavljajo molitve ali meditacije".

Po drugi strani pa iz Vatikana prihajajo informacije, da namerava vrh Rimskokatoliške cerkve v bodoče več pozornosti namenili umetnosti, Cerkev pa naj bi ponovno postala patron umetniškega udejstvovanja, namere Cerkve na kulturnem področju opisujejo mediji.

Ne spreglejte