Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 7. 2020,
9.41

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

2

Natisni članek

ZDA COVID-19 Koronavirus

Četrtek, 9. 7. 2020, 9.41

3 leta, 9 mesecev

Pandemija se ne umirja, presegli so mejo treh milijonov okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

2

ZDA koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

V ZDA so v zadnjem dnevu potrdili več kot 58 tisoč novih primerov okužbe s koronavirusom, kar je največ dnevnih okužb na svetu. Skupno so v ZDA presegli mejo treh milijonov potrjenih okužb. Na Japonskem so medtem v zadnjih 24 urah potrdili 224 novih okužb, kar je največje dnevno povečanje od začetka epidemije v tej azijski državi. Rusija pa je odobrila novo zdravilo, koronavir, za zdravljenje bolnikov s covid-19.

18:11

Več remdesivirja za Evropo

15:12

Boots bo odpustil 4.000 ljudi

14:02

Rusija odobrila novo zdravilo

  • 18:11

    Več remdesivirja za Evropo

    Ameriško farmacevtsko podjetje Gilead Sciences namerava dati jeseni na voljo več zdravila remdesivir za Evropo. Odločiti se še mora, koliko zdravila, ki pospeši okrevanje po covidu-19, bo dobila vsaka država glede na stopnjo okuženosti.

    Direktorica Gileada v Evropi Bettina Bauer je za nemško revijo WirtschaftsWoche povedala, da lahko Gilead do decembra poveča mesečno proizvodnjo zdravila po svetu s sedanjih 190.000 ciklov zdravljenja na dva milijona ciklov. Bauerjeva je dodala, da se trenutno z nemško vlado pogovarja o povečanju zalog.

    Gilead se je soočal s kritikami, potem ko je skoraj vse svoje zaloge remdesivirja za naslednje tri mesece dal na stran za ZDA. Nemčija ima le nekaj sto doz remdesivirja in je pozvala Gilead, naj poveča proizvodnjo remdesivirja, ki je trenutno edino odobreno sredstvo proti covidu-19 v EU.

    Bauerjeva je povedala, da je trenutno na voljo še več remdesivirja, kot ga trenutno potrebujejo v Nemčiji. Glede cene 2340 dolarjev na pacienta v premožnejših državah pa je dejala, da bo povečana proizvodnja remdesivirja samo letos stala milijardo dolarjev. (STA)

  • 15:12

    Boots bo odpustil 4.000 ljudi

    Britanska farmacevtska veriga Boots bo, potem ko je epidemija covida-19 močno zarezala v njene prihodke, odpuščala. Kot so danes sporočili iz podjetja, bodo ukinili več kot 4000 delovnih mest. Boots, ki je sicer v ameriški lasti, namerava rezati tako v upravnem delu kot v lekarnah in optikah. Med drugim naj bi zaprli 48 svojih optik. (STA)

  • 14:02

    Rusija odobrila novo zdravilo

    Rusija je odobrila novo zdravilo, koronavir, za zdravljenje bolnikov s covidom-19, so sporočili iz ruskega farmacevtskega podjetja R-Pharm, ki je zdravilo razvilo. Klinično testiranje, ki je zajelo bolnike z blagimi in srednje težkimi simptomi, naj bi pokazalo, da je koronavir zelo učinkovit pri zaviranju repliciranja novega koronavirusa.

    zdravilo remdesivir koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Kot so po poročanju tiskovne agencije Reuters še sporočili iz podjetja, je koronavir "eno prvih zdravil v Rusiji in na svetu, ki ne pomaga pri zapletih, ki jih povzroča virus sars-cov-2, ampak se bori proti samem virusu". S tem ko učinkovito ovira replikacijo virusa, koronavir veliko hitreje ustavi infekcijo ter tako pomaga pri prebolevanju covida-19, trdijo.

    Klinična raziskava je pokazala, da se je stanje pri 55 odstotkih obolelih, pri katerih hospitalizacija ni bila potrebna, po sedmih dneh jemanja koronavira izboljšalo. Pri standardni etiotropični terapiji - ta nagovarja izvor bolezni in ne simptome - je bil ta delež 20-odstoten. Tudi po 14-dnevnem obdobju se je koronavir odrezal bistveno bolje, so pojasnili v R-Pharm. Že po petih dneh jemanja koronavira virus sars-cov-2 ni bil več prisoten pri kar 77,5-odstotka bolnikov.

    S testiranjem so začeli konec maja, doslej pa je zdravilo prejelo več kot 110 nehospitaliziranih bolnikov, je pojasnila vodja kliničnih testov pri ruskem centralnem raziskovalnem inštitutu za epidemiologijo Tatjana Rižencova.

    Koronavir je sicer že tretje v Rusiji registrirano zdravilo za koronavirusno bolezen 19. Prvo se imenuje avifavir in ga bolniki prejemajo od 11. junija, ko ga je rusko ministrstvo za zdravje odobrilo po hitrem postopku, medtem ko so klinični testi še potekali. Število skupno okuženih z novim koronavirusom je medtem v Rusiji v sredo preseglo 700.000, več kot 10.600 ljudi je umrlo. (STA)

Epidemija novega koronavirusa se v ZDA ne umirja. Iz številnih zveznih držav poročajo o novih primerih. Samo na Floridi so potrdili deset tisoč novih primerov.

koronavirus
Novice V Sloveniji v sredo potrdili 13 novih okužb

Trump grozi z odvzemom proračunskih sredstev, če ne bo odpiranja šol

ZDA koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo nadaljeval svojo ofenzivo za odpiranje šol po ZDA ter je zagrozil državam in šolskim okrožjem, da jim bo odvzel zvezna sredstva, če bo pouk potekal deloma ali v celoti na daljavo. Napadel je tudi ameriški center za nadzor nad boleznimi (CDC), poroča STA.

Trump je tvitnil, da se ne strinja s priporočili CDC glede odpiranja šol, ker so preostra, predraga in nepraktična. "Sestal se bom z njimi!!!" je tvitnil predsednik ZDA, podpredsednik Mike Pence pa je kmalu zatem dejal, da bo CDC prihodnji teden izdal nova priporočila.

CDC šolam v ZDA priporoča, da šolarji in učitelji nosijo zaščitne maske, kjer je to mogoče, uredijo več prostora med šolskimi klopmi, skrajšajo urnike, malice preselijo iz jedilnic v učilnice ter postavijo pregrade med umivalnike in podobno.

Covid-19 Avstsralija | Foto: Reuters Foto: Reuters

V Melbournu v karanteni več kot pet milijonov ljudi

Zaradi ponovnega hitrega naraščanja števila okužb z novim koronavirusom je od danes v Melbournu, drugem največjem mestu v Avstraliji, več kot pet milijonov prebivalcev znova v karanteni. Prebivalci bodo ostali doma šest tednov, poroča STA.

V zvezni državi Viktorija so danes potrdili še 165 novih primerov okužbe, kar je veliko več kot v drugih avstralskih zveznih državah, ki krepijo nadzor na mejah, da bi preprečile vnos okužb in izbruh drugega vala epidemije.

Oblasti v Viktoriji so se za uvedbo karantene odločile, potem ko drugi strogi ukrepi za zajezitev širjenja virusa niso bili uspešni in so v mestu znova opazili hiter porast okužb, poroča STA.

Južna Koreja Koronavirus
Novice Epidemijo uspešno rešujejo na način, ki je v Sloveniji nemogoč

Na Japonskem rekordnih 224 novih okužb z novim koronavirusom

Na Japonskem so v minulem dnevu potrdili kar 224 novih okužb s koronavirusom, kar je največji dnevni porast od začetka epidemije v tej državi, piše STA. Rekord sledi vse glasnejšim svarilom, da Japonski grozi drugi val koronavirusne bolezni covid-19, potem ko so oblasti tam konec maja odpravile izredne razmere in se je življenje začelo vračati v ustaljene tirnice. Že v sredo so iz Tokia poročali o 207 novih okužbah. Na Japonskem so sicer doslej potrdili skupno 21.125 okužb in 995 smrti zaradi bolezni covid-19.

V Iranu znova rekordno število smrti zaradi covida-19

Iz Irana danes znova poročajo o rekordnem številu smrti zaradi novega koronavirusa. V zadnjih 24 urah je za covidom-19 umrlo še 221 ljudi, kar je največ v enem dnevu od izbruha virusa v tej državi februarja, poroča STA.

Ne spreglejte