Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2020,
6.50

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

37

Natisni članek

ZDA Koronavirus virus epidemija

Sreda, 1. 4. 2020, 6.50

4 leta

Koronavirus pri sosedih: velik skok v enem dnevu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

37

Vladni strokovnjaki za boj proti novemu koronavirusu ocenjujejo, da bo v ZDA zaradi pandemije umrlo med 100 tisoč in 240 tisoč ljudi, predsednik Donald Trump pa je Američane pozval, naj se pripravijo na dva huda tedna. Število okuženih je naraslo na 190.740, umrlo pa je 4.100 ljudi.

  • 21:37

    WHO skrbi eksponentna rast

    Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) skrbi skoraj eksponentna rast števila okuženih z novim koronavirusom, saj se je število smrti v enem tednu več kot podvojilo, je danes v Ženevi dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

    "Ko vstopamo v četrti mesec pandemije, me globoko skrbi hitro širjenje okužb," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Napovedal je, da bo v prihodnjih dneh število okuženih doseglo milijon, število smrti pa 50.000. "V zadnjih petih tednih je bila rast števila okuženih skoraj eksponentna," je dejal, pri tem pa je posebej opozoril na razmere v državah v razvoju.

  • 20:54

    Putin dela na daljavo

    Ruski predsednik Vladimir Putin se je odločil svoje dolžnosti opravljati na daljavo, potem ko so pri enem od zdravnikov, s katerim se je nedavno srečal, potrdili okužbo z novim koronavirusom, so danes sporočili iz Kremlja.

    Putin se je z okuženim zdravnikom Denisom Procenkom, sicer direktorjem moskovske bolnišnice Komunarka, sešel ob nedavnem obisku bolnišnice, kjer zdravijo bolnike s covidom-19. Procenko je sporočil, da je okužen, da pa se počuti dobro.

  • 20:52

    Hrvaška v nižanje plač

    Hrvaški premier Andrej Plenković je danes predstavil drugi sveženj vladnih ukrepov za reševanje gospodarstva med pandemijo novega koronavirusa. Napovedal je, da bodo do junija dodatno pomagali podjetjem, ki imajo težave pri poslovanju. S sindikati bodo začeli pogajanja o znižanju plač, ki naj bi jih zaposleni v javnem sektorju čutili že z aprilom.

  • 20:38

    V Franciji že preko 4000 smrti

    V Franciji je za koronavirusno boleznijo 19 umrlo že več kot 4.000 ljudi. V zadnjih 24 urah jih je boju s covidom-19 podleglo 509, kar je največ v enem dnevu od izbruha epidemije v državi, skupno je umrlo 4032 ljudi, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil predstavnik zdravstvenih oblasti Jerome Salomon.

    V Franciji sicer med smrtne primere štejejo samo tiste bolnike, ki so umrli v bolnišnicah, ne pa umrlih doma ali v domovih za ostarele. V bolnišnicah se zdravi 24.639 obolelih s covidom-19, med njimi jih je 6017 na oddelkih za intenzivno nego.

  • 19:34

    V ZDA umrlo 4100 oseb

    Število okuženih s koronavirusom v ZDA je naraslo na 190.740, umrlo pa je 4100 ljudi, kažejo zadnji podatki univerzitetnega centra John Hopkins. Največ okuženih je v državi New York, in sicer 83.712, umrlo je 1941 ljudi. V mestu New York pa je ob 47.349 okužbah umrlo več kot 1100 ljudi.

    Guverner New Yorka Andrew Cuomo je povedal, da bo po projekcijah Fundacije Billa in Melinde Gates v državi New York zaradi koronavirusa umrlo 16.000 ljudi. Na vprašanje, kdaj bo vsega skupaj konec, je dejal, da ne more odgovoriti. Projekcije govorijo do julija, ampak guverner opozarja, da zadeve ne bodo kar naenkrat spet takšne, kot so bile. Družba se bo spremenila, ljudje se ne bodo rokovali, objemali, poljubljali, vse bo drugače, je dejal.

  • 19:19

    Nemčija podaljšala ukrepe

    Nemčija je ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa podaljšala do 19. aprila, je danes sporočila nemška kanclerka Angela Merkel. Kot je pojasnila po telefonski konferenci z ministrskimi predsedniki nemških zveznih dežel, bodo razmere ponovno pregledali 14. aprila, poročajo tuje tiskovne agencije.

    Nemčija je 16. marca uvedla strog nadzor na mejah s Francijo, Avstrijo, Švico, Luksemburgom in Dansko. 17. marca je za 30 dni prepovedala vstop vsem, ki niso državljani EU.

  • 18:54

    V Italiji 727 mrtvih

    V Italiji je za novo koronavirusno boleznijo 19 od torka umrlo še 727 ljudi, s čimer je skupno število smrtnih žrtev naraslo na 13.155. V zadnjem dnevu se je število trenutno okuženih povzpelo za 2937 na 80.572 primerov, je sporočila italijanska civilna zaščita. Gre za nekaj manj kot štiriodstotno povišanje.

    Upoštevaje tako umrle kot ozdravljene - slednjih je nekaj manj kot 17.000 - so v Italiji doslej okužbo potrdili pri skupno 110.574 ljudeh. Oblasti izpostavljajo, da se naraščanje števila novih okužb stabilizira. Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, tudi pritisk na bolnišnice pojenja.

  • 17:27

    V Srbiji umrl državni sekretar

    V Srbiji so danes do 15. ure zabeležili 1060 obolelih za covidom-19, je potrdila namestnica direktorja instituta za javno zdravstvo Srbije Darija Kisić Tepavčević. Od torka od 15. ure je umrlo še pet oseb, med katerimi je tudi državni sekretar na ministrstvu za varstvo okolja Branislav Blažić, so poročali srbski mediji.

  • 16:46

    V VB prvič čez 500

    V Veliki Britaniji so v zadnjih 24 urah zabeležili 563 smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19, prvič več kot 500 v enem dnevu. Skupno je v Veliki Britaniji za to boleznijo umrlo 2352 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Potrdili so skupno 29.474 okužb z novim koronavirusom, od tega 4324 v zadnjem dnevu.

      

    V Veliki Britaniji so, sicer kasneje kot v večini evropskih držav, v začetku prejšnjega tedna uvedli tritedensko karanteno, zaprte so šole, vse nenujne prodajalne, prav tako je prekinjeno izvajanje vseh nenujnih storitev.

  • 16:31

    Na Hrvaškem največji skok

    Na Hrvaškem je 963 okuženih z novim koronavirusom, samo v zadnjih 24 urah pa so zabeležili 96 novih okužb. Gre za najvišje dnevno povečanje števila okuženih na Hrvaškem po 25. februarju, ko so zabeležili prvi primer okužbe, je povedal hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. STA

  • 13:31

    V Španiji 100 tisoč okuženih

    V Španiji so v zadnjih 24 urah zabeležili 864 smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19, kar je doslej največ v enem dnevu, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Skupno je v Španiji za covidom-19 umrlo 9.053 ljudi. Število okuženih z novim koronavirusom pa se je povzpelo na 102.000, v zadnjem dnevu so potrdili 8.000 novih okužb.

    V Španiji je število smrtnih žrtev preseglo 800 že peti dan zapored. V zadnjih 24 urah so iz bolnišnic odpustili 3.500 bolnikov, pri katerih so odkrili covid-19. Več kot 22.000 od skupno 51.000 ljudi, ki so se zaradi koronavirusne bolezni 19 zdravili v bolnišnicah, je že ozdravelo.

    Najhuje prizadeta španska regija ostaja območje Madrida, kjer so potrdili 42,7 odstotka vseh okužb v državi ter 29,2 odstotka vseh smrtnih žrtev. Se pa bolezen hitro širi tudi v Kataloniji na severovzhodu Španije.

    V Španiji, ki je poleg Italije najhuje prizadeta država v Evropi, že od 14. marca veljajo stroge omejitve gibanja. V torek pa so do 9. aprila prekinili še vse nenujne dejavnosti, piše STA.

  • 12:37

    Italijani podaljšali karanteno

    Italija je podaljšala karanteno zaradi pandemije novega koronavirusa do 13. aprila. Prvotno je bilo predvideno, da naj bi karantena, ki so jo razglasili 12. marca, veljala do 3. aprila. Skrb zbujajoče je stanje predvsem v italijanskim domovih za starejše občane.

    V Italiji so doslej potrdili najmanj 12.428 smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19. Število okuženih z novim koronavirusom, več kot 105.000, ostaja stabilno, kar strokovnjakom vzbuja zmerni optimizem.

    Skrb zbujajoče so razmere v italijanskih domovih za starejše občane, še posebej v kraju Mediglia pri Milanu. Od 150 stanovalcev v tem domu jih je zaradi covida-19 v mesecu dni doslej umrlo 62.

    V enem od domov za starejše občane v kraju Merlara v deželi Benečija so pri vseh 73 stanovalcih potrdili okužbo z virusom sarc-cov-2, 22 jih je doslej umrlo. V kraju Villa Bartolomea v pokrajini Verona je zaradi covida-19 v enem od domov umrlo 15 stanovalcev, samo v eni noči sedem.

    Razmere so težke tudi v domu Campostrini v kraju Sommacampagna pri Veroni, kjer je od 20. marca umrlo osem oseb, starih okoli 85 let, štirje zaradi covida-19. 17 od 37 zaposlenih je okuženih in so v samoizolaciji, navaja STA.

  • 08:14

    Koronavirus izziv za Brazilijo

    Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je v torek priznal, da epidemija novega koronavirusa, ki jo je doslej označeval za majhno gripo in kritiziral omejevanje gibanja v boju proti njemu, predstavlja največji izziv sedanji generaciji. Vztraja pa pri tem, da boj proti virusu ne sme potopiti gospodarstva.

    "Virus je realnost. Soočeni smo z največjim izzivom naši generaciji," je dejal pozno v torek v televizijskem nagovoru, svojem četrtem o koronavirusu, poroča STA.

  • 06:57

    Na kocki človeštvo

    Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres je v torek dejal, da se svet sooča z največjo krizo po drugi svetovni vojni, saj pandemija novega koronavirusa ogroža vse človeštvo, prinaša recesijo, nestabilnosti, nemire in spopade. Pozval je k usklajenemu odgovoru na pandemijo in koncu političnih igric, ker je na kocki vse človeštvo, piše STA.

  • 06:54

    Najhuje v New Yorku

    Najhuje je še vedno v državi New York, znotraj nje pa v mestu New York, kjer je 25 odstotkov vseh okužb v ZDA. V državi je več kot 76.000 okužb in 1.550 mrtvih, v mestu pa več kot 43.000 okužb in 1.096 mrtvih.

    Naraščanje števila smrtnih primerov je preobremenilo celoten sistem mrtvašnic v bolnišnicah in pogrebne zavode. Trupla po bolnišnicah nalagajo z viličarji v tovornjake hladilnike, ki jih je zagotovila Zvezna agencija za posredovanje v nesrečah (Fema), poroča STA.

cepljenje, cepivo
Novice Cepiva proti novemu koronavirusu ne bo še najmanj eno leto

Ocene o številu smrtnih primerov predvidevajo, da se bodo Američani držali veljavnih navodil o družbenem distanciranju. Koordinatorka delovne skupine Bele hiše proti koronavirusu Deborah Birx je Američane ponovno pozvala, naj upoštevajo navodila in ukrepe, sicer se bo številka smrtnih žrtev premaknila bližje uvodnim ocenam, ki so se gibale med 1,5 do 2,2 milijona mrtvih. Opozorila je še posebej tiste države, ki nimajo tako velikega izbruha, kot na primer New York, da imajo možnost zmanjšati širjenje okužb, piše STA.

Istra, Rovinj, kolo
Novice V hrvaški Istri pozvali Slovence, naj se vrnejo domov

Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je dejal, da bodo številke rasle še naprej, kar pa ne sme vzeti poguma, ker ukrepi za lajšanje delujejo in bodo delovali. Opogumljata ga Kalifornija in država Washington, kjer so hitro ukrepali in okužbe ne naraščajo tako zelo kot ponekod drugje.

Trump je dejal, da bosta prihodnja dva tedna zelo huda in da gre za življenje ali smrt. Američane je pozval, naj ubogajo navodila vlade. Vidi pa tudi že luč na koncu predora, še navaja STA.

Božične luči
Trendi Američani nad koronavirus z božičnimi lučmi #video
Ne spreglejte