Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 3. 2016,
8.28

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 13. 3. 2016, 8.28

8 let, 5 mesecev

V Washingtonu so volivci stali v vrstah kot za nov iPhone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Republikanski volivci so v soboto oddajali glasove v prestolnici Washington, na otoku Guam in deloma v Wyomingu, vodilni kandidat Donald Trump pa je z vseh tekem potegnil le enega delegata.

Vrste, kot bi čakali na nov iPhone Najbolj razburljive so bile sploh prve strankarske volitve republikancev v prestolnici ZDA, ki je posebno zvezno območje. Zaradi nepričakovano velike udeležbe republikancev, ki so v Washingtonu sicer v manjšini, je bilo edino volišče v hotelu Loews Madison odprto kar nekaj ur dlje od predvidenega. "Kot da bi čakal na novi iPhone," je dogajanje komentiral eden od volivcev, ki ni pričakoval tako dolge vrste.

V Washingtonu sta največ delegatov dobila Rubio in Kasich Washingtonskih volitev, ki so opredeljene kot strankarska konvencija okrožja District of Columbia, se je udeležilo 2.893 republikancev. Glasove so oddali: - zveznemu senatorju s Floride Marcu Rubiu (37 odstotkov), - guvernerju Ohia Johnu Kasichu (36 odstotkov), - Donald Trump je dobil 14 odstotkov glasov, - zvezni senator iz Teksasa Ted Cruz pa 12 odstotkov.

Od 19 delegatov za nacionalno konvencijo julija v Clevelandu jih je Rubio dobil deset, Kasich pa devet.

Drugje za zdaj uspešen Cruz Podobna konvencija na Guamu je bila namenjena razdelitvi devetih delegatov, vendar je padla odločitev le o enem, ki ga je dobil Cruz, preostalih osem pa se bo v torek odločilo, ali bodo koga podprli ali pa bodo počakali do nacionalne konvencije.

Strankarska zborovanja za 12 od 29 republikanskih delegatov države so v soboto potekala v Wyomingu. Cruz jih je osvojil devet, Rubio in Trump pa po enega. Preostale delegate bodo določili na državni konvenciji stranke sredi aprila.

Clintonova po Samoi osvojila še Severno Mariano Demokratka Hillary Clinton je medtem v soboto osvojila še drugo ameriško ozemlje v Tihem oceanu. Po zmagi na Ameriški Samoi pred tednom dni je dobila še podporo v Severni Mariani. Na strankarskih zborovanjih je premagala senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa in osvojila štiri delegate, Sanders pa dva.

Zatem ji je podporo izreklo še pet superdelegatov ozemlja. To so strankarski veljaki, ki se lahko odločijo po svoje, mimo volje volivcev. Clintonova je do zdaj zmagala na 14 tekmah in zbrala 1.231 delegatov. Sanders je zmagal v devetih državah in zbral 576 delegatov.

Ne spreglejte