SiolNET. Novice Svet
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Veliki Britaniji odobrili cepivo Pfizerja in BioNTecha

0,26

termometer

Cepivo proti covid-19
Foto: Reuters

Združeno kraljestvo je prva država na svetu, ki je za splošno uporabo odobrila cepivo proti covid-19 nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech in ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer, v državi pa bo na voljo od prihodnjega tedna, je danes sporočila britanska vlada.

Koronavirus, Covid-19, cepivo Novice Moderna bo danes zaprosila za odobritev cepiva v Evropi in ZDA

"Vlada je danes sprejela priporočilo neodvisne regulatorne agencije za zdravila in zdravstvene izdelke (MHRA), da za uporabo odobri cepivo Pfizer-BioNTech proti bolezni covid-19," so sporočili z ministrstva za zdravje. "Cepivo bo po vsej Veliki Britaniji na voljo od prihodnjega tedna," so sporočili, piše STA.

Cepivo, ki nudi 95-odstotno zaščito, se lahko začne uporabljati naslednji teden

Britanski regulator MHRA je sporočil, da je cepivo, ki nudi do 95-odstotno zaščito pred boleznijo covid-19, varno in se lahko začne uporabljati naslednji teden, poroča BBC. Cepljenje se bo tako lahko začelo prihodnji teden, prednost pa bodo imele ogrožene skupine, kot so oskrbovanci v domovih za starejše ter zdravstveno in negovalno osebje.

cepivo, BioNTech, covid-19 Foto: BioNTech Velika Britanija je že naročila 40 milijonov odmerkov cepiva, kar zadošča za cepljenje 20 milijonov ljudi. Kot poroča BBC, bo v kratkem na voljo približno deset milijonov odmerkov, prvih 800 tisoč pa jih bo v Veliko Britanijo prispelo v prihodnjih dneh. Zdravstvena služba je pripravljena na "največjo kampanjo cepljenja v zgodovini naše države", je ob tem zagotovil izvršni direktor NHS Simon Stevens. Odločitev je pozdravil tudi zdravstveni minister Matt Hancock, ki je na Twitterju sporočil, da je "pomoč na poti".

Na cepljenje se pripravlja približno 50 bolnišnic, točke za cepljenje pa vzpostavljajo tudi drugod, med drugim tudi v konferenčnih centrih, poroča BBC. Čeprav se lahko cepljenje začne, pa morajo ljudje še naprej upoštevati pravila in ukrepe, sprejete za preprečevanje širjenja koronavirusa, pri tem poudarjajo strokovnjaki. Odločitev britanskega regulatorja so že pozdravili tako v Pfizerju kot BioNTecku.

črne koze cepivo Novice Skrivnostno cepivo, ki je ogromno Slovencem rešilo življenje

Odobritev cepiva kot zgodovinski trenutek

Odobritev cepiva v Združenem kraljestvu je "zgodovinski trenutek" v boju proti covid-19, je sporočil izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla. Ta odobritev je "cilj, za katerega smo si prizadevali, odkar smo prvič izjavili, da bo znanost zmagala", je sporočil. Soustanovitelj nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech Ugur Sahin pa je izrazil pričakovanje, da bo uvedba cepiva v Veliki Britaniji zmanjšala število hospitalizacij ljudi z visokim tveganjem.

Cepivo covid-19 Foto: Reuters Cepivo, ki sta ga razvila Pfizer in BioNTech, temelji na inovativni informacijski ribonukleinski kislini (mRNK). Glede na končne rezultate kliničnih testiranj je 95-odstotno učinkovito, so sporočili sredi novembra iz obeh podjetij. Dodali so, da nima resnih stranskih učinkov.

Kot je nedavno pojasnil Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo, so raziskovalci pri tem cepivu ustvarili površinski antigen virusa, imenovan protein S, ki ga zazna človeški imunski sistem in nanj začne tvoriti protitelesa. Poleg tega tvori tudi limfocite T, ki imajo pomembno vlogo pri imunskem odzivu.

Cepivo je treba hraniti pri temperaturi minus 70 stopinj Celzija, kar je sprožila dvome v njegovo logistično uporabnost. Vendar je Pfizer sporočil, da je prepričan v svoje bogate izkušnje, strokovno znanje in obstoječo infrastrukturo "hladne verige" za distribucijo cepiva po vsem svetu. Podjetji sta pri Evropski agenciji za zdravila (Ema) v ponedeljek zaprosili za pogojno dovoljenje za promet s svojim cepivom proti covid-19 v EU. Že pred tem sta kot prvi za nujno uporabo cepiva zaprosili pri ameriškem uradu za hrano in zdravila (FDA), še navaja STA.

Italija Novice "Virus bomo uničili s cepivom, boj proti mafiji bo trajal dlje"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin