Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 8. 2008,
8.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 6. 8. 2008, 8.30

8 let

V Teksasu usmrtili mehiškega državljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V ameriški zvezni državi Teksas so v noči na danes usmrtili mehiškega državljana Joseja Ernesta Medellina, ki je leta 1993 sodeloval pri posilstvu in umoru dveh najstnic.

Usmrtili so ga kljub pozivom generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona, naj tega ne storijo, in odločitvi Meddržavnega sodišča v Haagu (ICJ), da s tem kršijo mednarodno pravo. ZDA kršijo mednarodno pravo Za Medellina se je v torek zavzel celo generalni sekretar ZN, potem ko je ICJ 16. julija ugotovil, da ZDA kršijo mednarodno pravo, s tem ko izvajajo usmrtitve tujih državljanov, ne da bi jim pred sojenjem omogočile dostop do konzularnih predstavnikov njihovih držav. ICJ je odločil, da morajo ZDA zaustaviti usmrtitve kakih 50 mehiških državljanov, dokler se njihovi primeri znova ne pregledajo in se ugotovi, ali je bila kršena Dunajska konvencija o konzularnih odnosih iz leta 1963.

Teksaški državni uradniki v tem niso videli problema in so poudarjali, da se je začel Medellin na pravico do dostopa do konzularnih predstavnikov svoje države sklicevati šele štiri leta po tem, ko je že bil obsojen na smrt, kar pa sicer ni bistveno, saj bi mu morale teksaške oblasti to pravico omogočiti že takoj po aretaciji. Večji problem je bil v tem, da je Medellin prišel v ZDA že v starosti treh let in je tam tudi odrasel.

Ugrabili, posilili, mučili in na koncu umorili dve najstnici Leta 1993 je Medellin skupaj s petimi člani tolpe ugrabil 14- in 16-letni dekleti ter sodeloval pri njunem posilstvu, mučenju in na koncu umoru. Kmalu po zločinu se je začel celo hvaliti naokrog s svojim "podvigom". Enega od udeležencev zločina so že usmrtili, eden na smrt še čaka, dvema so smrtno kazen znižali v dosmrtni zapor, ker sta bila v času zločina mlajša od 17 let, Medellinov brat Vernancio pa je bil obsojen na 40 let zapora, ker je bil takrat star šele 14 let.

Medellinovi odvetniki so sicer upali, da bo ameriško vrhovno sodišče v zadnjem trenutku odločilo, da se usmrtitev odloži, dokler kongres ne sprejme zakona o spoštovanju omenjene odločitve ICJ, kar pa se ni zgodilo. Vrhovno sodišče je Medellinovo pritožbo sicer zavrnilo že marca letos - z utemeljitvijo, da niti ameriški predsednik George Bush, ki je Teksas presenetljivo prosil za odložitev usmrtitve, niti ICJ nimata pravice ukazovati ameriški zvezni državi.

Peta letošnja usmrtitev v Teksasku Pred zaporom v Huntsvilleu, kjer Teksas izvaja usmrtitve, sta se v torek zbrali dve približno enako veliki skupini zagovornikov usmrtitve in nasprotnikov smrtne kazni. Medellin je bil peti obsojenec na smrt, ki ga je letos v Teksasu doletela smrtna kazen. Za mrtvega so razglasili ob 4.57 ponoči po srednjeevropskem času.

Ne spreglejte