Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 6. 2020,
8.09

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus Francija ZDA Kitajska

Ponedeljek, 15. 6. 2020, 8.09

3 leta, 10 mesecev

V Pekingu zaprli deset sosesk, v Črni gori spet koronavirus #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

Na Kitajskem so odkrili še 49 novih primerov okužbe s koronavirusom. Največ, in sicer 36, so jih potrdili v Pekingu, kjer oblasti poskušajo zajeziti nov izbruh bolezni covid-19, ki je povezan s tržnico mesa ter sadja in zelenjave. V strahu pred drugim valom epidemije so oblasti v Pekingu danes zaprle še deset stanovanjskih sosesk, piše STA. Število okužb z novim koronavirusom še naprej narašča v ZDA, v Črni gori so odkrili prvi primer novega koronavirusa po mesecu in pol.

Avstrija
Novice Poglejte, kje v Avstriji so zaščitne maske še obvezne

V Pekingu so namreč danes odkrili tudi nove primere okužb, ki so povezani s še eno tržnico, in sicer v okrožju Haidian na severozahodu Pekinga, so sporočile tamkajšnje oblasti. Veleprodajno tržnico Yuquandong in bližnje šole so zaprli, prebivalcem pa so prepovedali zapuščati domove.

V Pekingu po izbruhu koronavirusa potrdili že več kot 100 okužb

Po izbruhu, ki je povezan s tržnico Xinfadi na jugu Pekinga, so v prestolnici začeli množično testiranje na novi koronavirus. Doslej so testirali že več kot 10 tisoč ljudi, testirati nameravajo 46 tisoč prebivalcev na območju. Oblasti tudi krepijo prizadevanja za izsleditev tistih, ki so tržnico obiskali, piše STA.

Deset novih primerov okužb, ki so jih na Kitajskem odkrili danes, je bilo po navedbah zdravstvenih oblasti uvoženih iz tujine. Na Kitajskem, kjer se je v začetku leta začela pandemija, so sicer širjenje bolezni v pretežni meri spravili pod nadzor, vendar pa so prejšnji teden v prestolnici Peking odkrili nov niz primerov. Na Kitajskem zaradi bolezni covid-19 trenutno zdravijo 177 ljudi, to pa je najvišja številka od začetka maja, piše STA.

V najnovejšem izbruhu koronavirusa v Pekingu so potrdili že več kot 100 primerov okužb, so danes potrdili pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). V kitajski prestolnici oblasti že poskušajo zajeziti izbruh. Med drugim so zaprle več sosesk in uvedle množično testiranje. "Izvor in obseg izbruha še proučujejo," je na virtualni novinarski konferenci dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

V Črni gori prvi primer novega koronavirusa po mesecu in pol

V Črni gori so v nedeljo odkrili prvi primer okužbe z novim koronavirusom po 42 dneh. Po podatkih črnogorskega inštituta za javno zdravje gre za moškega, ki je bil pretekli teden v Bosni in Hercegovini. Po vrnitvi domov je šel v samoizolacijo, so sporočili po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Črna gora je 2. junija razglasila konec epidemije bolezni covid-19, potem ko v 28 dneh pred tem niso zabeležili nobenega novega primera okužbe. Pred tem so že 24. maja sporočili, da v državi ni več obolelih z boleznijo covid-19, s čimer je Črna gora postala prva država v Evropi brez virusa. Doslej so potrdili 324 okužb s koronavirusom in devet smrtnih žrtev novega koronavirusa, piše STA.

Črna gora je sicer od danes tudi na slovenskem seznamu epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo vstopati brez omejitev.

V ZDA število okuženih narašča

V številnih ameriških zveznih državah, predvsem v tistih, kjer so najprej odpravili ukrepe za zajezitev širjenja pandemije, v zadnjih dneh opazno naraščata število okužb z novim koronavirusom ter število hospitalizacij. V ZDA so v nedeljo po podatkih univerze Johns Hopkins potrdili skoraj 2,1 milijona okužb in 116 tisoč smrti zaradi bolezni covid-19, piše STA.

Zdravstveni strokovnjaki naraščanje števila okužb pripisujejo množičnim rajanjem po ZDA pred praznikom ob dnevu spomina 23. in 24. maja. Zaradi lahkomiselnosti pa je na svoje državljane jezen tudi guverner New Yorka Andrew Cuomo.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Trump še načrtuje množično zborovanje

Poseben dejavnik pri pandemiji je tudi predsednik ZDA Donald Trump skupaj s svojimi privrženci, ki zavračajo nošenje mask, proti ukrepom za omejevanje pandemije pa so se maja upirali s protestnimi zborovanji, na katerih so odkrito razkazovali orožje.

Trum še vedno načrtuje množično predvolilno zborovanje v Tulsi, ki ga je zaradi nerodne izbire datuma prestavil za en dan, s petka na soboto, 20. junija. Tulsa je bila prizorišče najhujšega rasističnega pokola temnopoltih Američanov leta 1921, v petek, 19. junija, pa bodo tam praznovali "juneteenth" oziroma praznik osvoboditve temnopoltih sužnjev, piše STA.

Nekateri državni uradniki Oklahome so začeli izražati zaskrbljenost, da v dvorano morda ni najbolj pametno nagnesti 19 tisoč ljudi. Trumpova kampanja je vprašanje okužb s koronavirusom odpravila tako, da morajo udeleženci zborovanja podpisati, da v primeru bolezni ne bodo tožili organizatorjev in Trumpove kampanje, piše STA.

Emmanuel Macron | Foto: Reuters Foto: Reuters

Macron razglasil prvo zmago

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem v nedeljskem nagovoru narodu napovedal odpravo vrste omejitev, uvedenih v boju proti novem koronavirusu. Kot je zatrdil, je Francija v boju proti bolezni covid-19 dosegla svojo prvo zmago, a vojna še ni končana.

Z današnjim dnem se po vsej celinski Franciji - tudi v pariški regiji, kjer je bilo največ okuženih z novim virusom - v celoti, ne le na zunanjih vrtovih in terasah, odpirajo kavarne in restavracije, dovoljeno je tudi potovanje v druge evropske države, piše STA. Ljudje bodo znova smeli obiskovati svojce v domovih za ostarele, ki jih je izbruh covid-19 še posebej prizadel, predsednikove napovedi povzema francoska tiskovna agencija AFP.

koronavirus simbolična fotografija
Novice V soboto tri nove okužbe, smrti zaradi covid-19 ni bilo

 

Ne spreglejte