SiolNET. Novice Svet
0,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Sredozemlju po 50 letih našli izginulo francosko podmornico

0,44

termometer

Sredozemsko morje luna
Foto: Reuters

V bližini Toulona na južni obali Francije so po več kot petih desetletjih iskanja našli francosko podmornico Minerve, ki je izginila leta 1968. Svojci članov posadke upajo, da bo najdba prinesla odgovore o skrivnostnem izginotju.

Francoska ministrica za obrambo Florence Parly je po odkritju razbitine v vodah okoli pristanišča Toulon na Twitterju zapisala: "To je uspeh, olajšanje in tehnološki dosežek. Mislim na vse svojce, ki so na ta trenutek čakali zelo dolgo."

Podmornica je s 52 mornarji na krovu v vodah ob francoski južni obali izginila 17. januarja 1968. V začetku leta je ministrica Parlyjeva po ponovnih zahtevah svojcev umrlih mornarjev, naj poiščejo njihove ostanke, napovedala novo iskalno misijo z najnovejšo tehnologijo in plovili.

Po besedah neimenovanega francoskega višjega mornariškega častnika je izgubljeno podmornico, ki je ležala 45 kilometrov od Toulona na globini 2.370 metrov, našlo plovilo Seabed Constructor. To plovilo je novembra lani uspešno našlo v Atlantiku izgubljeno argentinsko podmornico San Juan.

Vzrok za nesrečo podmornice ni bil nikoli javno objavljen

Še pred začetkom iskanja so naredili modele tokov in plimovanja v Sredozemskem morju. Znova so analizirali tudi podatke iz časa nesreče, vključno s podatki o seizmični aktivnosti, ti naj bi kazali na eksplozijo plovila, ko je potonilo na morsko dno.

Vzrok za nesrečo podmornice ni bil nikoli javno objavljen. Strokovnjaki so domnevali, da so mogoči vzroki okvara smernega krmila, trk z drugim plovilom, eksplozija torpeda ali izstrelka ali okvara sistema za dovajanje kisika.

Šestdeseta leta prejšnjega stoletja usodna za številne podmorniške posadke

Šestdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je izginila podmornica Minerve, so bila usodna za številne podmorniške posadke, saj se je po vsem svetu zgodilo veliko tovrstnih nesreč.

Aprila 1963 je v vodah pri polotoku Cape Cod v ZDA skupaj s 129 člani posadke potonila ameriška jedrska podmornica Thresher, 99 mornarjev pa je umrlo ob brodolomu ameriške podmornice Scorpion v Atlantiku leta 1968.

Prav tako leta 1968 je v severnem Tihem oceanu s tremi jedrskimi izstrelki na krovu izginila sovjetska podmornica K-129, ki so jo v tajni operaciji leta 1974 našle ZDA.

V letu 1968 je na svojem krstnem potovanju izginila tudi izraelska podmornica Dakar z 69 člani posadke. Našli so jo šele leta 1999 v vodah okoli grškega otoka Kreta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin