Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 5. 2014,
10.17

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ukrajina spopadi referendum

Torek, 6. 5. 2014, 10.17

5 let, 8 mesecev

V Slavjansku ubitih 30 "teroristov" (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V najnovejši ofenzivi ukrajinske vojske je v regiji Donjeck umrlo 30 proruskih aktivistov. "Po naših podatkih so teroristi izgubili več kot 30 ljudi," je zapisal ukrajinski notranji minister.

Proruski protestniki so v ponedeljek pri Slavjansku pripravili zasedo ukrajinskim silam, kar je privedlo do hudih spopadov, v katerih je bilo ranjenih več deset ljudi.

Spopadi so med drugim izbruhnili v bližini televizijskega stolpa v južnem predmestju Slavjanska, ki so ga uspele zavzeti ukrajinske sile. Proruske milice so se zato začele umikati nazaj proti središču mesta, obenem pa so se proti centru mesta pomikali tudi spopadi.

Ukrajinski notranji minister Arsenij Avakov je sporočil, da so v spopadih umrli tudi štirje ukrajinski vojaki, 20 je bilo ranjenih.

Blizu Slavjanska je v ponedeljek zaradi obstreljevanja proruskih milic tudi strmoglavil vojaški helikopter, a je posadka po navedbah obrambnega ministrstva preživela. Gre za že tretji helikopter, ki ga je ukrajinska vojska izgubila pri Slavjansku, odkar je minuli teden začela obsežno ofenzivo proti proruskim upornikom.

Danes zjutraj je bilo v Slavjansku precej mirno.

Ponovitev krimskega scenarija Medtem ko se na vzhodu Ukrajine nadaljujejo boji, je samooklicani guverner regije Lugansk Valerij Bolotov v ponedeljek napovedal referendum o avtonomiji Luganske narodne republike. Bolotov je prepričan, da bo prebivalcem na referendumu 11. maja omogočeno povsem svobodno izraziti voljo.

Scenarij je podoben tistemu na Krimu, ki se je po referendumu ekspresno hitro priključil Rusiji.

Kriza v Ukrajini bo v ospredju letnega zasedanja Odbora ministrov Sveta Evrope na Dunaju, ki se ga bo udeležilo približno 30 zunanjih ministrov držav članic, tudi ruski Sergej Lavrov in ukrajinski Andrij Dešicja.

O Ukrajini se bo na svojem obisku ZDA s predstavniki ameriške vlade pogovarjala tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton.

Ne spreglejte