Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2013,
15.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sirija pokol

Četrtek, 17. 1. 2013, 15.41

7 let, 12 mesecev

V novem pokolu v Siriji najmanj 100 mrtvih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najmanj 100 civilistov je bilo ubitih v novem pokolu v Siriji, so sporočili iz Sirskega observatorija za človekove pravice.

Pokol naj bi se zgodil blizu mesta Homs v osrednji Siriji. Medtem pa je Rusija kritizirala ZDA, ki so za smrtonosni eksploziji na kampusu univerze v sirskem Alepu okrivile režim sirskega predsednika Bašarja al Asada. Po navedbah observatorija je do pokola prišlo, ko je sirska vojska v torek pustošila na podeželju severno od mesta Homs, kjer naj bi približno 1000 ljudi poiskalo zatočišče pred spopadi v mestu. Observatorij: Med mrtvimi veliko otrok in žensk "Sirski režim je v torek izvedel nov pokol, v katerem je bilo ubitih 106 ljudi, med njimi tudi veliko otrok in žensk," so dejali pri observatoriju. Med mrtvimi naj bi bilo 32 pripadnikov istega klana. Priče pa so poročale, da so bile žrtve ubite med streljanjem na njihove domove, nekatere pa so bile zabodene do smrti in razkosane. Po poročanju sirskih državnih medijev je sirska vojska na tem območju posredovala proti "skrajnežem", a aktivisti nasprotno trdijo, da upornikov na tem območju, ki se nahaja približno pet kilometrov od Homsa, sploh ni bilo. Observatorij pa Združene narode poziva, naj raziščejo najnovejši pokol.

Spopadi za Homs trajajo že šest mesecev Režimska vojska in opozicijski uporniki se sicer za nadzor mesta in province Homs spopadajo že šest mesecev. Medtem pa se je Rusija odzvala na komentarje ZDA, ki so ostro obsodile eksploziji na univerzitetnem kampusu, v katerih je bilo v torek ubitih najmanj 87 ljudi. Odgovornost za napad sicer ni prevzel nihče, vendar so ZDA kljub temu za nasilje okrivile vladne sile in so namigovale, da so smrti povzročili zračni napadi na poslopja univerze.

Odzivi ZDA in Rusije "ZDA so zgrožene nad smrtonosnim napadom sirskega režima na univerzo v Alepu," je v sredo dejala tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Victoria Nuland. Ta odziv pa je sprožil neodobravanje Rusije. "Ne morem si predstavljati česa bolj bogokletnega," je izjave komentiral ruski zunanji minister Sergej Lavrov in napad na kampusu označil za teroristično dejanje.

Ne spreglejte