SiolNET. Novice Svet
1,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V nekdanji irski katoliški sirotišnici odkrili množično grobnico otrok

1,75

termometer

Tuam
Foto: Reuters

Preiskovalci so na zahodu Irske v podzemnih prostorih nekdanje katoliške sirotišnice v Tuamu odkrili množično grobnico s posmrtnimi ostanki okoli 800 otrok, starih od 35 tednov do treh let.

V nekdanji sirotišnici Tuam so odkrili ostanke vsaj 796 otrok, so potrdili preiskovalci, ki preiskujejo še nekatere druge lokacije.

Po analizi ostankov preiskovalci domnevajo, da so nekatere otroke pod sirotišnico pokopali v petdesetih letih 20. stoletja.

"To so zelo žalostne in vznemirljive novice. Tega nismo pričakovali, čeprav so govorice o človeških ostankih na tem območju stare že več let," je povedala irska ministrica za otroke in mladino Katherine Zappone.

Francoska tiskovna agencija AFP je poročala, da so na območju sirotišnice Tuam med izkopavanjem odkrili podzemno strukturo iz 20 prostorov, ostanke otrok pa so našli v 17 prostorih.

Pod drobnogledom 18 ustanov

Prve ostanke otrok so na območju nekdanje sirotišnice, ki so ga vodile katoliške redovnice med letoma 1925 in 1961, odkrili v sedemdesetih letih. Takrat preiskave uradno niso začeli. Leta 2015 so ustanovili posebno komisijo, potem, ko je lokalni zgodovinar leto prej odkril mrliške liste številnih otrok.

Komisija preiskuje domnevne zlorabe v 18 ustanovah na Irskem, ki so jih med letoma 1922 in 1998 vodile verske ustanove. Domnevajo, da je v njih bivalo 35 tisoč neporočenih, nosečih žensk.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 31
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin