Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2019,
8.03

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

3

Natisni članek

Libija migranti napad

Sreda, 3. 7. 2019, 8.03

4 leta, 9 mesecev

V napadu na migrantski center pri Tripoliju več deset mrtvih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

3

Napad na migrantski center pri Tripoliju | Foto Reuters

Foto: Reuters

V letalskem napadu na migrantski center v predmestju libijske prestolnice Tripoli je bilo v torek zvečer ubitih najmanj 44 migrantov. Na območju sicer deluje vojska mednarodno priznane libijske vlade, ki za napad krivi uporniške sile generala Halife Haftarja, ta namreč že tri mesece skuša zavzeti Tripoli. Njegove sile LNA pa odgovornost zanikajo.

"Podporna misija Združenih narodov v Libiji ostro obsoja strahopeten letalski napad v Tadžuri, v katerem je bilo ubitih 44 ljudi in več kot 130 ranjenih," so sporočili iz misije Združenih narodov (ZN).

Tudi odposlanec ZN za Libijo Ghassan Salame je napad označil za strahopetnega. Pri tem bi lahko šlo za vojni zločin, saj so bili tarča nedolžni ljudje, je poudaril.

Tiskovni predstavnik libijskih reševalcev Osama Ali je pred tem sporočil, da je bilo v napadu na center za pridržanje migrantov v predmestju Tripolija ubitih najmanj 35 ljudi, 73 pa je ranjenih.

V centru je v več poslopjih sicer nameščenih okoli 600 migrantov. V delu, ki je bil zadet, pa je bilo okrog 150 moških.

Reševalci pod ruševinami še vedno iščejo preživele, na kraju je več deset reševalnih vozil

Sile LNA so sicer v ponedeljek napovedale letalske napade na Tripoli, češ da so izčrpali "tradicionalna vojaška sredstva". Zanikali pa so, da bi izvedli torkov napad na center. Trdijo, da so njihova letala v torek obstreljevala položaje provladnih sil, te pa so odgovorile z raketami, ki so pomotoma zadele migrantski center.

Mednarodno priznana vlada je za napad obtožila Haftarja in poudarila, da je napad treba dodati na seznam resnih "kršitev proti človečnosti", ki so jih zagrešile njegove sile. Obtožili so jih, da so njihova letala center namerno zadela, ter pozvali Združene narode k preiskavi.

Agencija ZN za begunce UNHCR je izrazila resno zaskrbljenost zaradi napada in izpostavila, da civilisti ne bi nikoli smeli biti tarča.

Libija, kjer vlada kaos od strmoglavljenja diktatorja Moamerja Gadafija, je v zadnjih letih postala glavno izhodišče za begunce in migrante iz Afrike, ki želijo v begu pred vojnami in revščino preko Sredozemskega morja priti v Evropo.

Libijska obalna straža, ki sodeluje z EU, mnoge prestreže na morju, tako da je na tisoče nezakonitih migrantov in prosilcev za azil v centrih za pridržanje, kakršen je v Tadžuri. Aktivisti opozarjajo, da so razmere v teh centrih nevarne in nečloveške.

Evropska unija pa je pozvala ZN, naj nemudoma uvede preiskavo tega grozljivega napada. "Krivci bi morali odgovarjati za to," so zapisali v sporočilu.

Tudi Turčija je obsodila napad, ki ga je označila za zločin proti človečnosti in podobno kot EU pozvala k mednarodni preiskavi.

Ne spreglejte