Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 5. 2018,
9.59

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

34

Natisni članek

Izrael Palestina ZDA Jeruzalem

Torek, 15. 5. 2018, 9.59

5 let, 11 mesecev

V najbolj krvavem dnevu zadnjih let umrla tudi dojenčica #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

34

Na današnjih protestih na Zahodnem bregu, s katerimi Palestinci zaznamujejo dan katastrofe, so tako kot v ponedeljek izbruhnili spopadi med protestniki in izraelsko vojsko. Po navedbah očividcev je bilo v spopadih ranjenih več Palestincev, na katere so streljali vojaki.

Video: Planet TV


Palestinci na demonstracijah zažigajo avtomobilske pnevmatike, zaradi česar se na prizorišču protestov vije gost črn dim. Nekateri protestniki so tudi metali kamenje v vojake, ki so odgovorili s solzivcem.

V Betlehemu protestira kakih 200 Palestincev, v Ramali se jih je zbralo okoli sto. Palestinci na ta način zaznamujejo dan katastrofe (nakba) v spomin na ustanovitev države Izrael pred 70 leti. Na ta dan se spominjajo izgona in bega okoli 750 tisoč Palestincev, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove po koncu prve arabsko-izraelske vojne leta 1948. Zatekli so se na Zahodni breg, v Gazo ter sosednje države.

Ubitih 60 Palestincev

Palestinci so prišli na ulice dan po krvavih protestih proti preselitvi ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, v katerih je bilo v spopadih z izraelsko vojsko po zadnjih podatkih ubitih 60 Palestincev, 2.771 pa jih je bilo ranjenih. Med smrtnimi žrtvami naj bi bila tudi osemmesečna dojenčica, za katero naj bi bilo usodno vdihavanje solzivca.

Video: AP


Na palestinskih ozemljih in v Vzhodnem Jeruzalemu je sicer danes po ponedeljkovih krvavih protestih na meji med območjem Gaze in Izraelom splošna stavka. Zaprte so vse trgovine, šole, univerze in vladne ustanove. Začelo se je tudi tridnevno žalovanje za žrtvami.

Protestniki proti izraelskim vojakom metali kamne in eksplozivna telesa

Včerajšnje nasilje, ki se je izkazalo za najbolj krvav dan izraelsko-palestinskih spopadov od vojne leta 2014, se je stopnjevalo, ko so ZDA s slovesnostjo zaznamovale selitev svojega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem. Izrael in ZDA se sklicujejo na pravico Izraela do obrambe, za žrtve pa so okrivili skrajno gibanje Hamas, ki nadzira območje Gaze.

Nekateri protestniki so proti izraelskim vojakom metali kamne in eksplozivna telesa ter zažigali gume. Hamas naj bi zbrane pozival, naj podrejo ograjo med območjema.

Jeruzalem dan po selitvi ameriškega veleposlaništva. Video: AP


ZDA so po navedbah diplomatskih virov blokirale osnutek izjave, v kateri naj bi Varnostni svet Združenih narodov na seji, na kateri se bo srečal danes, pozval k neodvisni preiskavi ponedeljkovega nasilja na meji med območjem Gaze in Izraelom.

Brglez obsodil ponedeljkovo nasilje v Gazi

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je ostro obsodil nasilje, ki je v ponedeljek izbruhnilo v Gazi, ter, kot je dejal, prekomerno uporabo sile izraelskih varnostnih organov proti palestinskim protestnikom.

Zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Karl Erjavec je ocenil, da po selitvi ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem ne gre pričakovati uspeha v iskanju politične rešitve za bližnjevzhodni proces.

V stranki Levica so medtem ocenili, da sta odnos slovenske vlade do Izraela in dopuščanje kršitev mednarodnega prava nesprejemljiva in konformistična. Vlado in ministrstvo za zunanje zadeve pa so pozvali, da na konzultacije pokličeta slovenska veleposlanika v ZDA in Izraelu. Od ministrstva zahtevajo tudi, da podpre prizadevanja za neodvisno preiskavo nasilja v Gazi v ZN, so sporočili iz stranke.

Turčija odrekla gostoljubje izraelskemu veleposlaniku

Belgija je zahtevala preiskavo Združenih narodov o nasilju na območju Gaze in na pogovor na zunanje ministrstvo poklicala izraelsko veleposlanico Simono Frankel zaradi njene izjave, da so vse palestinske žrtve teroristi. Turčija je tamkajšnjemu izraelskemu veleposlaniku Eitanu Naehu zaradi nasilja na območju Gaze odrekla gostoljubje.

V Varnostnem svetu ZN vrsta obsodb in obžalovanj dejanj Izraela in ZDA

Veleposlaniki držav članic Varnostnega sveta ZN so danes na izrednem zasedanju o Bližnjem vzhodu kritizirali ponedeljkovo nasilje izraelske vojske na meji z območjem Gaze. Veleposlanica ZDA Nikki Haley, ki je blokirala izjavo o nasilju, pa je trdila, da se je Izrael odzval zadržano.

Ne spreglejte