Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 1. 2009,
14.18

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 1. 2009, 14.18

8 let, 5 mesecev

V Kosovski Mitrovici nov incident

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V severnem, srbskem delu Kosovske Mitrovice, se je v nedeljo zvečer zgodil nov, v zadnjih dneh že tretji incident, v katerem sta bila laže ranjena dva Srba. Srba je napadla skupina 20 Albancev.

Kot je pojasnil predstavnik policije v severnem delu Kosovske Mitrovice Predrag Vasović, se je Srboma, ko sta se peljala skozi četrt, v kateri živijo večinoma Albanci, pokvaril avtomobil. Pristopila je skupina Albancev in ju napadla, pri čemer so jima poškodovali tudi vozilo. Pripadniki mednarodnih sil v incidentu po navedbah predstavnika policije niso posredovali. Že tretji incident v zadnjih dneh Incidenti so se začeli prejšnji četrtek, ko sta Albanca v Mitrovici napadla srbskega najstnika, čemur so sledili požigi več albanskih lokalov v mestu. V soboto pa je eksplodirala bomba, pri čemer je bilo ranjenih sedem gasilcev.

Zaradi incidentov so pripadniki evropske misije Eulex in pripadniki mednarodnih mirovnih sil Kfor konec minulega tedna okrepili navzočnost v mestu ter prebivalce pozvali, naj ostanejo mirni. Tudi kosovska vlada, ki je napade na Srbe obsodila, je ljudi pozvala, naj ne nasedajo provokacijam.

Srbske obtožbe na račun Eulexa Srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović pa je Eulex obtožil, da "ni naredil nič ali skoraj nič", da bi preprečil spopade med Srbi in Albanci na severu Kosova. Dejal je še, da od 9. decembra, ko je misija EU začela delovati, ni jasno, kdo je odgovoren za red in varnost v severnem delu Kosovske Mitrovice.

Ne spreglejte