Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2013,
12.12

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nebotičnik Burdž Kalifa Savdska Arabija

Sreda, 19. 6. 2013, 12.12

5 let, 6 mesecev

V kateri svetovni prestolnici bo stal 1,6 kilometra visok nebotičnik?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Savdskoarabski princ in milijarder Alvalid bin Talal je oznanil, da po največjih mestih na svetu opreza za lokacijo, kjer bi zgradil nov nebotičnik, ki bi postal daleč najvišja stavba na svetu.

"Trenutno se pogovarjamo o možnosti, da bi zgradili eno miljo visok stolp," je za Reuters povedal prince Alvalid. K gradnji miljo (1,6 kilometra) visoke stavbe je povabil tudi nepremičninskega giganta Emaar Properties, ki bi sodeloval z njegovim investicijskim podjetjem Kingdom Holding. "Potrebujemo tudi dobre partnerje. Na tem mestu vabim podjetje Emaar, da se nam pridruži pri gradnji najboljše mogoče miljo visoke stavbe nekje na svetu," poudarja.

Projekt v oblakih Projekt je za zdaj v oblakih tako in drugače. Alvalid namreč ni znal povedati, na kakšen način naj bi bil projekt financiran, niti kdaj naj bi bil končan. Znani niso niti stroški. So pa njegove ambicije odraz vse večje samozavesti zalivskih podjetjih, da svoje posle razširijo tudi drugod po svetu in ne zgolj na Bližnjem vzhodu. "Vsa največja mesta po svetu, kot so Šanghaj, Moskva, New York, London in regionalna mesta na Bližnjem vzhodu, vabim, da nam pošljejo svojo ponudbo," sporoča. Države, ki bi bile za tak projekt zainteresirane, bi morale ponuditi privlačne pogoje financiranja, davčne olajšave in drugo vladno podporo, opozarja.

Tehnično in oblikovno izvedljivo Strokovnjaki poudarjajo, da bi tovrsten projekt ponujal veliko tehničnih in oblikovnih izzivov, kot je na primer ekonomično dovajanje vode na tako višino, ne bi bil pa nemogoč. Če bi projekt dejansko stekel, bi nova stolpnica na vrhu najvišjih stavb na svetu zamenjala stolp Burdž Kalifa v Dubaju, ki je visok 828 metrov, prav tako pa tudi kilometer visok nebotičnik Kingdom Tower, ki ga gradi prav Alvadinovo podjetje Kingdom Holding v savdskoarabskem mestu Džeda ob Rdečem morju. Ta projekt, ki bo stal približno 900 milijonov evrov, naj bi bil končan leta 2017.

Ne spreglejte