SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Izraelu se nadaljuje sojenje nekdanjemu predsedniku

3

termometer

V Tel Avivu se je nadaljeval sodni proces proti nekdanjemu izraelskemu predsedniku Mošeju Kacavu, ki je obtožen posilstva, spolnega nadlegovanja in nedostojnega vedenja.

Pred sodiščem naj bi nastopila ena izmed domnevnih žrtev nekdanjega predsednika, ki ob prihodu v sodno dvorano ni dajal izjav.

Kacavu grozi do 16 let zapora 63-letnega Kacava so 19. marca uradno obtožili omenjenih dejanj, zaradi česar mu grozi do 16 let zapora, če ga bodo spoznali za krivega. Sodni proces, med katerim naj bi nastopilo najmanj 56 prič, se je začel maja, a so ga že po 20-minutah ustavili in preložili na danes, ker se je Kacav izrekel za nedolžnega.

Zaradi obtožb odstopil s položaja Kacav je zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju junija 2007 odstopil s predsedniškega položaja. Nekdanji predsednik, oče petih otrok, naj bi v času, ko je bil minister za turizem med letoma 1996 in 1999, in predsednik med letoma 2000 in 2007, nadlegoval več uslužbenk, sam pa vse obtožbe na svoj račun zanika.

Zadeva se je začela julija 2006, ko se je Kacav, tedaj še predsednik, pritožil, češ da ga nekdanja uslužbenka izsiljuje. Vendar je preiskava pokazala, da ženska predsednika pravzaprav obtožuje, da jo je posilil, ko je bila v 90. letih prejšnjega stoletja njegova tajnica. Kmalu so sledile pritožbe drugih žensk, ki jih je Kacav domnevno nadlegoval. Še pred tem odstopom se je Kacav zapletel v oster spor z državnim tožilstvom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin