Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2016,
18.14

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

stavka železnica Francija

Sreda, 1. 6. 2016, 18.14

7 let, 11 mesecev

V Franciji prometni kaos zaradi stavke na železnicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Francija vlak | Foto Reuters

Foto: Reuters

Francija se je danes zaradi stavke zaposlenih na francoskih železnicah znašla v prometnem kaosu. Stavka, ki so jo pripravili devet dni pred evropskim nogometnim prvenstvom, je zadnja od številnih protestov proti reformi trga dela francoske vlade.

To je že osma stavka francoskih železnic v zadnjih treh mesecih. Zaradi stavke je danes obstala približno polovica vseh francoskih vlakov. Kot so sporočili iz francoskih železnic, je stavkalo 17 odstotkov zaposlenih. Zaradi stavke sta obstali skoraj dve tretjini primestnih vlakov in skoraj polovica hitrih vlakov.

Kot je še napovedal sindikat, bodo s stavko nadaljevali, dokler ne bodo izpolnjene njihove zahteve po boljšem plačilu in delovnih pogojih.

Stavkajočim železničarjem naj bi se v četrtek pridružili tudi zaposleni na podzemni železnici, piloti francoske letalske družbe Air France pa so zagrozili s stavko v prihodnjih tednih, ko bo evropsko nogometno prvenstvo na vrhuncu.

Predlog reforme na ulice zvabil več sto tisoč protestnikov

Predlog reforme, ki omogoča lažje zaposlovanje in odpuščanje delavcev, je v preteklih mesecih na ulice francoskih mest zvabil več sto tisoč protestnikov. Reformi najbolj nasprotujejo sindikati, ki se bojijo, da se bodo zmanjšale pravice zaposlenih za določen čas, in študentske organizacije, ki dvomijo, da bo prinesla nova delovna mesta za mlade.

Kritiki menijo tudi, da bo reforma v bistvu koristila le delodajalcem, malo pa bo naredila v boju proti brezposelnosti. Francoska vlada na drugi strani zatrjuje, da želi z reformo sprostiti preveč tog trg dela in zmanjšati visoko brezposelnost, ki vztraja pri okoli desetih odstotkih.

Francoski premier Manuel Valls je v odzivu obsodil škodo, ki so jo do zdaj povzročile stavke.

"Ta konflikt pritiska na našo gospodarstvo prav v trenutku, ko so ukrepi vlade že obrodili sadove, dosegli gospodarsko rast in znižali stopnjo brezposelnosti," je v parlamentu dejal Valls.

Ne spreglejte