SiolNET. Novice Svet
0,44

termometer

 • Messenger
 • Messenger

V Bruslju slovesna inavguracija Pučnikove sobe v Evropskem parlamentu

0,44

termometer

evropski parlament
Foto: Reuters

V Bruslju so danes slovesno odprli konferenčno sobo v Evropskem parlamentu, ki se imenuje po Jožetu Pučniku, enem od očetov slovenske države. Pučnik je edina osebnost v novejši zgodovini slovenskega naroda, ki ji je zunaj Slovenije posvečena takšna čast, je poudaril predsednik republike Borut Pahor.

Pučnik se tako s svojo sobo v Evropskem parlamentu pridružuje velikim evropskim državnikom, kot sta prvi kancler Zahodne Nemčije po drugi svetovni vojni Konrad Adenauer in bivši britanski premier Winston Churchill.

"Zasluženo čast dobiva šele po smrti"

Svojo sobo v Evropskem parlamentu je dobil v letu, ko obeležujemo 15. obletnico njegove smrti. Pobudnik te geste, evropski poslanec Milan Zver, je poudaril, da Pučnik, kot večina velikih ljudi, dobiva zasluženo čast šele po smrti.

Pučnik je sicer edina osebnost v novejši zgodovini slovenskega naroda, ki ji je zunaj Slovenije posvečena takšna čast, je izpostavil Pahor ter poudaril, da ga navdajata zanos in ponos ob enkratnem in posebnem dogodku, ko evropska dvorana dobiva ime po nestorju slovenske države.

Evropska unija Novice Vrh EU pred vročo migracijsko razpravo ob svarilih pred vzponom avtoritarnih in protievropskih sil

"Moralni in politični kompas za EU"

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je Pučnika opisal kot "moralni in politični kompas za EU", kot pogumnega in potrpežljivega človeka, kot idealista, ki se je vselej boril za vrednote in svobodo. S spominom nanj slavimo načela, ki nas združujejo še danes, je izpostavil.

"Kaj bi nam Pučnik povedal danes?" pa se je vprašal vodja skupine desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Manfred Weber. Njegov odgovor: da je treba verjeti v vrednote in vase ter ne pozabiti na širšo sliko.

Marjan Šarec Novice Šarec s strankami o oblikovanju koalicije, Tonin o delu parlamenta

Janša: "Njemu gre za stvar, za ideale, ne za korist"

Janez Janša, Pučnikov naslednik na čelu SDS, je citiral besede Draga Jančarja izpred 28 let, da se Pučnik od ostalih slovenskih politikov razlikuje po tem, "da gre njemu za stvar", za ideale, ne za korist. To "stvar" je Janša razložil s tremi pojmi: človekove pravice, demokracija in samostojna Slovenija oziroma pravica naroda do samoodločbe.

Janša je citiral tudi Pučnikove besede, da se je za Evropo, kot so si jo zamislili ustanovni očetje, treba truditi vsak dan. To je Pučnik tudi sam počel, zato je današnje dejanje "pika na i njegovih prizadevanj" za človekove pravice, demokracijo in združeno Evropo, je izpostavil prvak SDS.

Evropski poslanec Alojz Peterle, prvi predsednik slovenske vlade, pa je izpostavil, da je imel to čast, da je s Pučnikom sodeloval pri postavljanju Demosove koalicije. Poudaril je, da je Pučnik dajal takt v ključnih trenutkih ter da kot politik in človek nikdar ni iskal koristi zase, temveč je služil skupnemu dobremu in interesu slovenskega naroda.

Mura Sportal Strelski festival Mure, Udinese premočan za Gorico, Izraelci za Kranjčane

Slovesnosti se je udeležil tudi Pučnikov sin

Slovesnosti se je udeležil tudi Pučnikov sin Gorazd z družino, ki je k vsemu omenjenemu dodal, da je imel njegov oče dober smisel za humor. Tudi on je dejal, da je bil idealist in ponosen Slovenec. Izpostavil je še, da je dobro razumel, da je Evropa precej različnih ljudi in interesov ter da je demokracija to, da se ti interesi povežejo.

Inavguracije so se udeležili številni visoki slovenski in tuji gostje, med njimi slovenska veleposlanika pri EU in v Belgiji, Janez Lenarčič in Rado Genorio, generalni sekretar Evropskega parlamenta Klaus Welle ter sedem evropskih poslancev - poleg Zvera in Peterleta še Romana Tomc, Patricija Šulin, Franc Bogovič, Igor Šoltes in Ivo Vajgl.

Ocena gostilne: Kruh in vino Trendi Kruh in vino: ko Tomaž Kavčič pride v Brda cesta Zala Godovič Idrija Avtomoto Zaprli bodo prometno žilo, rdeča luč tudi za rešilce Igor Kokoškov in Luka Dončić Sportal Kokoškov videl, kako so pri Dallasu agresivno lobirali za Dončića

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • norimax / 28.06.2018. ob 14:24 +3 0

  Kje je bila Tanja Fajon?

  +3 0
 • IgorK / 28.06.2018. ob 15:06 +2 0

  Spoštovanje Pučniku. Levičarji so ponudili samo udbovce in vojne zlikovce, ki pa so izpadli že v prvemu krogu izbora.

  +2 0
 • M.Gub. / 28.06.2018. ob 13:05 +3 - 1

  Kučan ne bo tega nikoli deležen, mogoče v Kumrovcu.

  +3 - 1
delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin