SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V BiH še vedno brez dogovora o novi vladi

2

termometer

Voditelji šestih največjih parlamentarnih strank v BiH na sestanku v Sarajevu niso uspeli doseči dogovora oblikovanju nove vlade. BiH je tako 13 mesecev po parlamentarnih volitvah še vedno brez vlade.

Predsednik Socialdemokratske stranke BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija je po triurnih pogovorih za zaprtimi vrati potrdil, da dogovor ni bil dosežen. "Dogovora ni in stališča strank so enako oddaljena," je dejal Lagumdžija po sestanku, na katerem so sodelovali še predsedniki HDZ BiH Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD) Milorad Dodik in Srbske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić.

Sestanka sta se na začetku udeležila tudi direktor generalnega direktorata EU za širitev Stefano Sannino in posebni predstavnik EU v BiH Peter Sorensen, vendar njun prihod ni imel posebnega vpliva na udeležence.

Od zadnjega sestanka se ni nič spremenilo Lagumdžija ni pojasnil, o čem konkretno je tekel pogovor, je pa potrdil, da se pravzaprav ni nič spremenilo od zadnjega sestanka predsednikov strank konec septembra v Brčkem. Takrat je bilo sporno vprašanje, ali bodo kandidati HDZ BiH in HDZ 1990 zasedli vsa ministrska mesta, namenjena Hrvatom, ali bo del te kvote pripadel SDP. Sporen je bil tudi položaj zunanjega ministra BiH, ki si ga želijo tako v SDP kot stranke iz Republike srbske.

Bodo v BiH ponovno odšli na volišča? Lagumdžija je še menil, da takšni pogovori nimajo več smisla in da bi morali razpisati predčasne volitve, če v prihodnjih desetih dneh ne bodo dosegli dogovora.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin