Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2007,
10.19

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 10.19

8 let, 3 mesece

V Belgiji dosegli dogovor o začasni vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Belgiji so v noči na sredo po celonočnih pogajanjih dosegli dogovor o oblikovanju začasne vlade, ki bo na položaju le tri mesece.

Dogovor je doseglo pet strank, dve, ki zastopata flamsko govoreče volivce, in tri, ki zastopata francosko govoreči del države. Vlado bo vodil premier Guy Verhofstadt in bo zaprisegla v petek. Začasna vlada se bo morala najprej lotiti gospodarskih in socialnih vprašanj, s katerimi se v državi niso ukvarjali že več kot šest mesecev, in pripraviti osnutek reforme ustave, s katero naj bi Flandrija in Valonija dobili večjo samoupravo.

Rešitev politične krize

Dogovor o začasni vladi pomeni rešitev politične krize v Belgiji, ki je po junijskih parlamentarnih volitvah bila kar 192 dni brez vlade. Začasna vlada bo na položaju do konca marca, nato pa naj bi prostor prepustila liberalcem in krščanskim demokratom, ki naj bi do takrat uspeli premostiti razlike glede vprašanja večje avtonomije regij.

Na volitvah 10. junija so slavili liberalci in krščanski demokrati, ki so osvojili 81 poslanskih mandatov v 150-članskem parlamentu. Prizadevanja, da bi dosegli dogovor o vladni koaliciji, pa so vedno znova propadla zaradi različnih stališč glede vprašanja večje avtonomije regij.

Flandrija na severu države, kjer živi približno 60 odstotkov Belgijcev, je ena od najbolj bogatih regij zahodne Evrope, Valonija s francosko govorečimi prebivalci, pa ena izmed najbolj revnih.

Ne spreglejte