Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 3. 2019,
17.16

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,71

1

Natisni članek

Barcelona izgredi Katalonija policija protest

Sobota, 30. 3. 2019, 17.16

5 let

V Barceloni izbruhnili izgredi #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,71

1

Barcelona | Foto Reuters

Foto: Reuters

Španska skrajno desna stranka Vox je danes v katalonski prestolnici Barcelona pripravila shod v podporo enotnosti Španije, na katerem se je po podatkih policije zbralo okoli 5.000 ljudi. Okoli shoda pa so se zbrali tudi zagovorniki neodvisnosti Katalonije, ki so metali kamenje in steklenice v policijo. Pri tem jih je bilo sedem aretiranih.

"Ne bomo sprejeli drugega kot poraza in kapitulacije separatizma, brez pogajanj" je na shodu za enotno Španijo povedal vodja Voxa Santiago Abascal. Protestniki med drugim zahtevajo aretacijo katalonskega predsednika Quima Torre in nekdanjega predsednika Carlesa Puigdemonta, ki se je pred pregonom zaradi referenduma o neodvisnosti Katalonije oktobra 2017 zatekel v tujino.

Barcelona | Foto: Reuters Foto: Reuters V okolici shoda pa se je zbralo okoli 300 zagovornikov neodvisnosti te španske regije, da bi "protestirali proti fašizmu". Policija jim je skušala preprečiti, da bi se približali udeležencem shoda, a so začeli v policiste metati kamenje in steklenice. Zažigali so tudi smeti.

Aretirali sedem udeležencev shoda

Po navedbah policije so pri tem aretirali sedem udeležencev "protifašističnega shoda", pet ljudi, vključno z enim policistom, pa je bilo lažje poškodovanih.

Skrajno desna stranka Vox, ki velja za ostro nasprotnico katalonske neodvisnosti, se sicer želi na parlamentarnih volitvah 28. aprila prvič prebiti v španski parlament, na majskih volitvah pa želijo tudi v Evropski parlament.

Barcelona | Foto: Reuters Foto: Reuters Decembra je sicer postala prva skrajno desna stranka, ki je osvojila sedeže v enem od španskih regionalnih parlamentov po koncu diktature pod vodstvom Francisca Franca leta 1975. Tam zagotavlja tudi podporo manjšinski vladi stranke Ciudadanos in Ljudske stranke v parlamentu.

Barcelona | Foto: Reuters Foto: Reuters Barcelona | Foto: Reuters Foto: Reuters Barcelona | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ne spreglejte