Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 6. 2013,
15.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

birokracija smrt

Nedelja, 16. 6. 2013, 15.09

7 let, 12 mesecev

Umrla dojenčica iz BiH brez matične številke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Beogradu je umrla mesec in pol stara dojenčica iz BiH, ki doma ni mogla dobiti matične številke, zaradi česar je prišlo do zamud pri zdravljenju. Oče pravi, da je bila deklica žrtev birokracije.

Berina Hamidović bi morala po rojstvu 17. marca na nujno operacijo v Beograd, ker je bila operacija v Sarajevu neuspešna. A je pri tem prišlo do zapletov, ker zato, ker v državi zaradi političnih sporov še ni sprejet ustrezen zakon, ni mogla dobiti enotne matične številke, s tem pa tudi ne potnega lista in zdravstvene izkaznice.

Na meji čakali več ur V vozilu nujne pomoči, v katerem je bila deklica priključena na aparate, so pred kakim mesecem dni morali na meji nekaj ur čakati na vstop v Srbijo, ker jih policija, ker niso imeli dokumentov, ni želela pustiti v državo. Kot je povedal njen oče za medije v BiH, obmejna policija, čeprav je šlo za nujen zdravstveni primer, o njihovem prihodu ni bila obveščena, zato so morali od pristojnega ministrstva BiH pridobiti ustrezno potrdilo.

Ko so jo končno pripeljali v Beograd, pa Sarajevska županija za deklico ni hotela plačati potrebnih 100.000 dinarjev za operacijo, čeprav je zdravstveno zavarovana. Dejali so, da tega ne morejo plačati. Deklica je potem dobila sepso in 13. junija umrla v bolnišnici.

Podoben primer trimesečne deklice sprožil proteste Podoben primer trimesečne deklice, ki ni mogla na zdravljenje v tujino, ker ni imela enotne matične številke oziroma potnega lista, je v BiH v minulih dneh spodbudil proteste. Na najbolj množičnih v Sarajevu se je 11. junija zbralo 10.000 ljudi. Deklica se sicer sedaj zdravi v Stuttgartu.

Proteste so začeli zaradi političnih prerekanj glede enotne matične številke državljanov, zaradi katerih vsi otroci, rojeni po letošnjem 12. februarju, ne dobijo te številke, s tem pa tudi ne možnosti, da bi dobili osebne dokumente.

Sedanji zakon prenehal veljati, poslanci pa se niso uspeli dogovoriti za novega Zaplet je nastal, ker je z razsodbo ustavnega sodišča BiH 12. februarja prenehal veljati sedanji zakon o enotni matični številki, poslanci pa se niso uspeli dogovoriti za nov zakon oziroma registracijska območja. Republika srbska namreč vztraja, da bi morala biti registracijska območja za izdajo te številke strogo ločena po etničnih merilih. Bošnjaki temu nasprotujejo, saj bi na ta način še naprej spodbujali ločevanje po narodnosti.

Ne spreglejte