Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 8. 2014,
17.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ukrajina Rusija humanitarna pomoč

Petek, 22. 8. 2014, 17.17

8 let

Ukrajina prehod ruskih tovornjakov označuje za invazijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prehod ruskih tovornjakov s humanitarno pomočjo čez rusko-ukrajinsko mejo v Ukrajino predstavlja invazijo, je zatrdil vodja ukrajinske varnostne službe Valentin Nalivajščenko. EU ostro protestira.

A kot je premik prvih tovornjakov prek meje utemeljila Rusija, so se naveličali čakanja na dovoljenje Kijeva za prečkanje meje, zato so se odločili ukrepati. "Gre za neposredno invazijo. Mejo so prečkala vojaška vozila pod cinično krinko Rdečega križa," je ocenil Nalivajščenko, ki je ruski konvoj več kot sto tovornjakov označil za "dobro načrtovano nevarno provokacijo".

Po navedbah drugega neimenovanega ukrajinskega varnostnega uradnika je izključno Moskva zdaj odgovorna za varnost konvoja, medtem ko ta prečka ozemlje pod nadzorom proruskih upornikov.

Putin: Dodatno zavlačevanje bi bilo nesprejemljivo Ruski predsednik Vladimir Putin je v telefonskem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel zatrdil, da bi bilo dodatno zavlačevanje pri dostavi humanitarne pomoči nesprejemljivo, so sporočili iz Kremlja. Rusko zunanje ministrstvo je že zanikalo kršitve mednarodnega prava. "Delujemo v skladu z normami mednarodnega humanitarnega prava," je sporočil namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov in dodal, da je Kijev očitno želel blokirati dostavo pomoči, dokler na vzhodu države ne bi dosegel vojaške zmage nad proruskimi uporniki.

Separatisti so že zatrdili, da bodo varovali konvoj. Neimenovan predstavnik separatistov je dejal, da so pripravljeni varovati in nadzirati prevoz tovora. "Upamo tudi na preudarnost ukrajinske strani, da ne bo uporabila sile proti humanitarnemu konvoju," je dodal.

EU obsodila rusko kršitev ukrajinske meje "Obžalujemo rusko odločitev, da je na ukrajinsko ozemlje poslala humanitarno pošiljko in to brez spremstva Rdečega križa ali dovoljenja ukrajinskih oblasti," je povedal Sebastien Brabant, tiskovni predstavnik visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton.

"Gre za jasno kršitev ukrajinske meje. Ukrajinsko suverenost, ozemeljsko celovitost in neodvisnost se mora spoštovati, zato Rusijo pozivamo, da prekliče svojo odločitev," je povedal Brabant in dodal, da ta kršitev odstopa od vseh prejšnjih dogovorov med Kijevom, Moskvo in Rdečim križem.

Ukrajinska mejna služba je sporočila, da so začeli tovornjaki, ki so šli skozi carinski pregled, nekaj po deseti uri po srednjeevropskem času prečkati rusko-ukrajinsko mejo na mejnem prehodu Doneck-Izvarino. Po navedbah službe so tovornjaki mejo prečkali brez spremstva predstavnikov Mednarodnega odbora Rdečega križa, kot je bilo po načrtu predvideno.

Rdeči križ ni prejel zadostnih varnostnih zagotovil Rusko zunanje ministrstvo je sicer pred tem zatrdilo, da je Mednarodni odbor Rdečega križa izrazil pripravljenost spremljati konvoj in deliti pomoč. Rdeči križ je po drugi strani nato sporočil, da konvoja ne spremlja, saj naj ne bi prejeli zadostnih varnostnih zagotovil.

Ruski konvoj z okoli 270 tovornjaki, na katerih je skupno dva tisoč ton pomoči za prebivalce vzhodne Ukrajine, je iz Moskve krenil 12. avgusta in več kot teden dni stal na ruski strani meje, saj Kijevu, Moskvi in Mednarodnemu odboru Rdečega križa ni uspelo doseči dogovora glede njegovega potovanja po ukrajinskih tleh. Ukrajinske oblasti in zahodne države se namreč bojijo, da bi Rusija pod pretvezo humanitarne pomoči lahko konvoj izkoristila za vojaško posredovanje oz. dobavo orožja proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine.

Ne spreglejte