SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Turčija začela podirati spomenik prijateljstva z Armenijo

2

termometer

 | Foto:
Turčija je začela rušiti nedokončani spomenik, posvečen prijateljstvu z Armenijo. Več kot 30 metrov visok in 19 ton težek spomenik bodo rušili deset dni.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je januarja ob obisku v obmejnem mestu Kars, kjer stoji spomenik, dejal, da je "pošasten" in "čuden". Poleg tega ga je zmotilo, da so obeležje postavili blizu grobnice starodavnega muslimanskega učenjaka.

Državi sta leta 2009 začasno izboljšali odnose Turške oblasti so leta 2006 v znak prijateljstva med Turčijo in Armenijo naročile izgradnjo tega spomenika, ki bi, ko bi bil končan, predstavljal dve postavi, ki stegujeta roki ena proti drugi. Leta 2009 sta državi podpisali sporazum, s katerim sta končali desetletja sovraštva. Poleg tega sta vzpostavili diplomatske odnose in odprli svoje meje. Vseeno pa so se prepiri nadaljevali, zaradi česar je Armenija lani zamrznila ratifikacijo sporazuma.

Armenci trdijo, da so Turki nad njimi storili genocid Spor med državama se vleče že od prve svetovne vojne. Armenci namreč trdijo, da je turška vojska v času Otomanskega imperija nad Armenci storila genocid, v katerem naj bi bilo ubitih skoraj 1,5 milijona ljudi. Na drugi strani Turki krivijo Armence, da so se uprli otomanskim vladarjem in jih izdali ruskim silam. Trdijo tudi, da je med konfliktom umrlo od 300.000 do 500.000 Armencev in enako število Turkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin