Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 2. 2016,
10.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sirija Kurdi Turčija

Nedelja, 14. 2. 2016, 10.58

7 let, 12 mesecev

Turčija s topništvom nad kurdske sile v Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Turčija je kljub dogovoru o končanju spopadov v Siriji v soboto več ur s topništvom obstreljevala kurdske sile v Siriji. ZDA so Turčijo pozvale, naj preneha napadati Kurde.

Med tarčami napadov, ki so jih turške sile izvedle z ozemlja Turčije ob meji s Sirijo, je bilo letalsko oporišče Menagh, ki so ga v četrtek zavzele kurdske sile. Viri v turški vojski so za turške medije povedali, da se bodo napadi na položaje YPG nadaljevali, dokler bo ta streljala na turške vojake.

Turčija se bo maščevala Turški premier Ahmet Davutoglu je potrdil napade na YPG na severu Sirije ter skupino pozval k umiku z območja, ki ga je nedavno zavzela. Davutoglu je v izjavi za turško televizijo posvaril, da se bo Turčija maščevala, če sile YPG ne bodo zapustile oporišča, ki leži južno od sirskega mesta Azaz in blizu meje s Turčijo. Minister je YPG označil še kot "teroristično skupino, povezano s sirskim režimom, ki sodeluje v ruskih zračnih napadih na civiliste".

Turška tiskovna agencija Anadolu, ki se je sklicevala na vojaške vire, je poročala tudi, da je turška vojska odgovorila na napade sil sirskega režima na obmejno točko turške vojske v regiji Hatay na jugu Turčije. Turška televizija NTV pa je poročala, da so turške sile v mestu Kilis prijele tri domnevne pripadnike YPG. Podrobnosti niso navedli.

ZDA pozivajo Turčijo, naj napade ustavi Sirija je turško bombardiranje obsodila in pozvala Združene narode, naj posredujejo. ZDA pa so Turčijo pozvale, naj preneha napadati Kurde, kurdske sile pa, naj negotovih razmer po sklenitvi dogovora o končanju sirskega konflikta ne izkoriščajo za osvajanje novih ozemelj. "Zaskrbljeni smo zaradi razmer na območju severno od Alepa in si prizadevamo umiriti napetosti na vseh straneh," je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta John Kirby.

Bo Turčija s Savdsko Arabijo napadla IS? Turčija je pred tem v soboto napovedala, da bi lahko s Savdsko Arabijo začela skupno kopensko operacijo proti skrajni sunitski skupini Islamska država (IS) v Siriji. Savdska Arabija je v soboto zvečer potrdila, da je za okrepitev boja proti IS že napotila vojaška letala v turško letalsko oporišče Incirlik. Savdski general Ahmed Al Asiri je za arabsko televizijsko mrežo Al Džazira še dejal, da Savdska Arabija v boju proti IS načrtuje tudi kopensko operacijo, a da na območje še ni poslala svojih vojakov.

Ne spreglejte