Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 10. 2014,
7.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ZDA Kurdi

Ponedeljek, 20. 10. 2014, 7.49

8 let

Turčija dovolila iraškim Kurdom, da se pridružijo boju za Kobane (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriška vojska je sporočila, da je odvrgla prvo pošiljko orožja Kurdom, ki se na severu Sirije borijo proti skrajnežem Islamske države. Boju se bodo pridružili tudi iraški Kurdi.

Transportna letala C-130 so v bližini obleganega mesta Kobane odvrgla orožje, strelivo in medicinsko opremo, ki so jih zagotovile kurdske oblasti v Iraku. Kot so sporočili iz osrednjega poveljstva ameriške vojske v Tampi na Floridi, gre za prispevek k obrambi mesta, ki ga že od sredine septembra oblegajo borci Islamske države.

"Hvala ZDA za podporo" Kurdske oborožene sile so sporočile, da jim bo ameriška pošiljka orožja pomagala v boju s skrajneži. Tiskovni predstavnik Zaščitnih enot kurdskega ljudstva (YPG) Redur Xelil je potrdil pošiljko in izrazil upanje, da bodo kurdski borci deležni še dodatne podpore. "Zahvaljujemo se ZDA za podporo. Dobavljeno orožje bo imelo pozitiven učinek na naše vojaške operacije in upamo na še več pomoči," je povedal Xelil, ki pa ni želel razkriti, kakšno orožje je bilo dobavljeno.

Kerry upa, da bodo Kurdi boj nadaljevali Kot je danes dejal ameriški zunanji minister John Kerry, bi bilo od njih "neodgovorno obrniti hrbet skupnosti, ki se bori proti Islamski državi". "Gre za krizni trenutek, izredne razmere, v katerih vsekakor ne želimo, da bi Kobane postal grozljiv primer nepripravljenosti ljudi pomagati tistim, ki se borijo proti IS," je dejal med obiskom v Indoneziji. Izrazil je upanje, da bodo "Kurdi, ki so se izkazali za zelo močne in pogumne borce, ta boj nadaljevali".

Turčija ima pomisleke YPG je oboroženo krilo Demokratične unije (PYD), glavne politične sile Kurdov v Siriji. Turčija nasprotuje ameriški dobavi orožja Kurdom v Siriji, saj so po mnenju Ankare povezani s kurdskimi separatisti v Turčiji. Ankara morebiti tudi zato ni omogočila prehoda orožja po kopnem preko svojega ozemlja.

Turki popustili Turčija, ki je sicer nasprotovala ameriški dobavi orožja Kurdom v Siriji, saj so po mnenju Ankare povezani s kurdskimi separatisti v Turčiji, pa je presenetila z odobritvijo iraškim Kurdom, da prečkajo mejo s Sirijo in se borijo proti Islamski državi. Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je ob tem dejal, da pogovori na to temo še potekajo, zato o podrobnostih še ni mogel govoriti.

Dodal je, da si Turčija ne želi, da bi Kobane padel v roke džihadistov. Turčija je tako očitno obrnila ploščo, saj doslej ni dovolila kurdskim silam, da prečkajo mejo v Kobane.

ZDA so sicer nadaljevale tudi zračne napade na položaje Islamske vojske v mestu Kobane in njegovi okolici. Zračni napadi in prizadevanja Kurdov za obrambo mesta so upočasnili napredovanje skrajnežev.

Ne spreglejte