Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 1. 2018,
6.42

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

3

Natisni članek

politika ZDA kongres govor Donald Trump

Sreda, 31. 1. 2018, 6.42

6 let, 2 meseca

Trump napovedal, da ne bo popuščal Severni Koreji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

3

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v svojem prvem govoru o položaju v državi pred obema domovoma ameriškega kongresa nanizal dosežke svojega prvega leta vladanja na čelu z davčnimi olajšavami in zagotovil, da bodo njegove politike državo in državljane popeljale v svetlo prihodnost.

Ameriški predsednik Donald Trump je uvodoma izpostavil konec lanskega leta potrjene davčne olajšave, za katere meni, da prinašajo veliko olajšanje za srednji razred in majhna podjetja, okrog tri milijone delavcev pa je že dobilo ugodnosti, vredne več tisoč dolarjev. Kot je izjavil Trump, še nikoli ni bil boljši čas za ameriške sanje.


Video: Planet TV


ZDA se umikajo od "nepoštenih" trgovinskih sporazumov

V nadaljevanju se je pohvalil z odpravljanjem regulacij, končanjem vojne proti ameriški energiji in čistemu premogu ter izjavil, da so Američani zdaj izvozniki energije v svet. Trump je dejal, da je Amerika stopila stran od desetletij nepoštenih trgovinskih sporazumov, ki so podjetja, delovna mesta in premoženje države pošiljali v tujino.

Obe stranki je zaprosil za podporo pri sprejetju velikega načrta porabe za infrastrukturo, vrednega 1.500 milijard dolarjev, in izrazil mnenje, da bo njegova politika do priseljevanja, ki je osredotočena na dobrobit ameriških delavcev in ameriških družin, še posebej dobra za priseljence.

Donald Trump je v govoru med drugim poudaril, da še nikoli ni bil boljši čas za ameriške sanje. | Foto: Reuters Donald Trump je v govoru med drugim poudaril, da še nikoli ni bil boljši čas za ameriške sanje. Foto: Reuters

Predsednik napovedal tudi povečanje zalog jedrskega orožja

Predsednik je podal tudi svoja načela za imigracijsko reformo, vključno z zidom na mehiški meji in legalizacijo statusa 1,8 milijona nezakonitim priseljencem, ki so prišli v ZDA kot mladoletniki.

Med govorom je Trump demokratom ponudil roko sodelovanja pri zaščiti državljanov vseh barv in ver, pri delu govora o zunanji politiki oziroma nacionalni varnosti pa je dejal, da obnavljajo ameriško moč in ugled v svetu. Med drugim je napovedal tudi povečanje in posodobitev zalog jedrskega orožja.

Trump ni razglasil zmage nad islamskimi skrajneži

Ponosno je poročal, da je koalicija proti Islamski državi iz rok morilcev v Iraku in Siriji osvobodila skoraj sto odstotkov ozemlja, vendar zmage ni razglasil. Ameriško posredovanje v Afganistanu se bo nadaljevalo, taborišče za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi pa bo ostalo odprto.

Trump je obljubil, da ne bo popuščal severnokorejskemu režimu na čelu z voditeljem Kim Džong Unom. | Foto: Reuters Trump je obljubil, da ne bo popuščal severnokorejskemu režimu na čelu z voditeljem Kim Džong Unom. Foto: Reuters

Ker je večina držav v Združenih narodih izrazila nasprotovanje Trumpovi odločitvi za priznanje Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela, je predsednik ZDA naročil kongresu, da ameriško pomoč za tujino dobijo le ameriški prijatelji.

Precejšen del govora je Trump namenil Severni Koreji, katere jedrsko orožje lahko kmalu ogrozi ZDA, česar ne bo dovolil. Zagotovil je, da ne bo ponovil napak prejšnjih vlad, ki so ZDA privedle v nevaren položaj, ter dejal, da izkušnje kažejo, da samozadovoljstvo in popuščanje ne delajo drugega, kot povzročajo nasilje in provokacije.

Ne spreglejte