Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 7. 2021,
7.38

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

6

Natisni članek

YouTube twitter facebook Donald Trump

Četrtek, 8. 7. 2021, 7.38

2 leti, 9 mesecev

Trump bo tožil Facebook, Twitter in YouTube

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

6

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v sredo v New Jerseyju naznanil tožbo proti Facebooku, Twitterju, YouTubu in njihovim direktorjem, ker so mu po napadu njegovih privržencev na zvezni kongres 6. januarja letos zaradi nevarnosti spodbujanja k nasilju zaprli račune. Očita jim cenzuro.

Tožbo je Trump naznanil v New Jerseyju, vložena pa je bila na zveznem sodišču v Miamiju. Pritožil se je, da družbeni mediji nepošteno cenzurirajo konservativna mnenja.

Zakon o dostojnosti v komunikacijah iz leta 1996 podjetjem omogoča odstranjevanje obscenih objav in objav, ki kršijo njihove standarde, dokler to storijo v dobri veri.

Donald Trump
Novice Trump: Hitler je storil marsikaj dobrega

Še naprej prepričan, da so mu volitve ukradli s prevaro

Kljub izključitvi iz družbenih medijev Trump nadaljuje s širjenjem svojih trditev o izidih lanskih predsedniških volitev, glede katerih brez vsake podlage trdi, da so mu volitve ukradli s prevaro. Izide so sicer potrdili tudi republikanski državni uradniki, sodišča pa so po vrsti zavračala tožbe njegovih odvetnikov.

Eden od njih, nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani, je zaradi širjenja laži o volitvah celo izgubil dovoljenje za opravljanje pravniškega poklica v državi New York.

Trumpova tožba trdi, da so podjetja s prepovedjo dostopa kršila prvi amandma k ameriški ustavi, ki ščiti več temeljnih svoboščin, čeprav naj ta zasebnih podjetij ne bi zavezoval. Trump bi rad za zdaj še nedoločeno odškodnino in vrnitev na družbene medije, ki jih toži. Prav tako zahteva razveljavitev dela zakona o dostojnosti v komunikacijah, ki družbene medije ščiti pred tožbami.

Pravni strokovnjaki ZDA izražajo prepričanje, da Trumpovi tožbi ne bo uspelo. Podobno so namreč poskušali že številni drugi, ki so jim družbeni mediji ukinili račune, in niso bili uspešni. Trump naj bi se po njihovem prepričanju tega zavedal.

Ne spreglejte