Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 11. 2018,
15.51

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Natisni članek

Matteo Salvini tožba prebežnik Italija

Četrtek, 1. 11. 2018, 15.51

5 let, 5 mesecev

Tožilstvo opustilo tožbo proti Salviniju zaradi zadrževanja prebežnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Matteo Salvini | Tožilstvo v Catanii je opustilo tožbo proti italijanskemu notranjemu ministru Matteu Salviniju. Sodišče naj bi sledilo zahtevi tožilstva. | Foto Reuters

Tožilstvo v Catanii je opustilo tožbo proti italijanskemu notranjemu ministru Matteu Salviniju. Sodišče naj bi sledilo zahtevi tožilstva.

Foto: Reuters

Tožilstvo na Siciliji je opustilo tožbo proti italijanskemu notranjemu ministru Matteu Salviniju zaradi protizakonitega zadrževanja ljudi, ker avgusta deset dni ni dovolil izkrcanja več deset prebežnikov z ladje italijanske obalne straže Diciotti. Sodišče bo po napovedih ustreglo zahtevi tožilstva.

Sodišče v Palermu je v prvi fazi preiskave pred dvema tednoma oprostilo Mattea Salvinija, češ da zadrževanje migrantov na ladji ni bilo nič drugega kot način diplomatskega pritiska na Malto. Sodniki so primer predali kolegom v Catanii, saj sta incident hkrati preiskovali tožilstvi v Palermu in Catanii.

Salvini napovedal, da bo Italija znižala stroške oskrbe za prebežnike

Salvini je v današnjem posnetku na družbenem omrežju Facebook proslavil odločitev tožilstva. Izrazil je veselje in zadovoljstvo ter prebral pismo tožilstva iz Catanie, v katerem so ga obvestili o opustitvi tožbe. V objavi je še dodal, da bo Italija znižala stroške oskrbe za prebežnike.

Ladja italijanske obalne straže Diciotti je v noči na 16. avgust rešila 170 prebežnikov, vendar se večina ni smela izkrcati vse do 25. avgusta. Deset dni so tako morali preživeti na ladji.

Italija je zahtevala, da prebežnike sprejme Malta, Italija pa jih je sprejela šele, ko je bil dosežen sporazum z Irsko, Albanijo in Vatikanom o njihovi oskrbi. Tožilstvo je preiskavo zaradi ugrabitve ljudi, zlorabe uradnega položaja in nezakonitih aretacij uvedlo konec avgusta.

Ne spreglejte