Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2013,
9.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Iran Argentina terorizem

Petek, 31. 5. 2013, 9.27

8 let

Tožilec: Iran je v preteklosti podpiral teroriste v Latinski Ameriki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Argentinski tožilec je obtožil Iran, da je v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja podpiral in ustvarjal teroristično mrežo v Latinski Ameriki.

Državni tožilec Alberto Nisman preiskuje bombni napad na judovski center, ki se je leta 1994 zgodil v središču Buenos Airesa in v katerem je umrlo 85 ljudi. Argentinska sodišča so sicer že pred omenjeno obtožbo za napad sumila Iran.

Zaporni nalogi tudi za visoke iranske predstavnike Iran je do zdaj vse omenjene navedbe sicer zanikal, prav tako je bilo tudi ob zadnji obtožbi omenjenega tožilca. Tako iransko veleposlaništvo v argentinski prestolnici ni bilo na voljo za izjave. Nisman sicer v pet tisoč strani dolgem dokumentu navaja dokaze, ki naj bi govorili o vpletenosti iranskega režima v snovanje teroristične mreže, ki naj bi delovala v Argentini, Braziliji, Paragvaju, Urugvaju, Čilu, Kolumbiji, Gvajani, Trinidadu in Tobagu ter Surinamu.

V zvezi z bombnim napadom na judovski center je Argentina pridobila zaporne naloge za devet oseb, med katerimi je osem Irancev in domnevno še en Libanonec. Med iskanimi posamezniki naj bi bil tudi iranski obrambni minister Ahmad Vahidi. Zaporni nalog in Interpolova tiralica je razpisana še za enim visokim iranskim predstavnikom, in sicer za Mohsenom Rezaienom, nekdanjim vodjem iranske revolucionarne garde, ki se trenutno poteguje za mesto predsednika države.

Predstavniki judovske skupnosti skeptični glede argentinsko-iranske komisije Februarja je argentinski parlament sicer sprejel sporazum z Iranom, v katerem sta se obe državi zavezali, da bosta ustanovili posebno komisijo, ki naj bi preiskala ozadje napada iz leta 1994. Številni judovski predstavniki v Argentini se sicer bojijo, da bo omenjena komisija zavrla trenutno sodno preiskavo.

Argentinska predsednica Cristina Kirchner ima sicer tesne odnose s številnimi drugimi latinskoameriškimi voditelji, ki imajo relativno dobre odnose z uradnim Teheranom. Argentinska vlada za zdaj tako še ni komentirala izsledkov Nismanovega poročila, kar je med judovskim prebivalstvom v tej južnoameriški državi vzbudilo nove pomisleke glede novonastale argentinsko-iranske komisije, poroča britanski Telegraph.

Ne spreglejte