Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 12. 2021,
15.26

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

2

Natisni članek

ZDA tornado

Ponedeljek, 20. 12. 2021, 15.26

2 leti, 4 mesece

Tornado odnesel dojenčka, skrita v kadi. Oba sta preživela.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

2

tornado | Fotografija je simbolična. | Foto Guliverimage

Fotografija je simbolična.

Foto: Guliverimage

Medtem ko je tornado rušil po soseski v ameriški zvezni državi Kentucky, je babica svoja dva vnuka skrila v kad. Ko je tornado zadel njihovo hišo, je za seboj pustil popolno razdejanje, kad pa je skupaj z dojenčkoma pristala nedaleč od ruševin hiše.

"Čutila sem, kako se hiša trese. Naenkrat je kad dvignilo in nisem je mogla zadržati. Nič nisem mogla storiti," je po poročanju Washington Posta dogodek opisala babica Clara Lutz. Takoj ko je tornado zapustil okolico, je začela iskati oba vnuka, trimesečnega Dallasa in 15-mesečnega Kadna. "Ves čas sem samo prosila boga, naj mi pomaga najti vnuka," je iskanje opisala Lutzeva. Takoj je za pomoč pri iskanju prosila policijo, s pomočjo katere je na koncu vendarle našla oba vnuka. Nahajala sta se v bližini ruševin hiše pod kadjo, ki ju je zaščitila pred vsem predmeti, ki so zaradi tornada leteli po zraku. "Tudi nista bila mokra od dežja," je dejala Lutzeva. Najmlajšega so sicer zaradi buške na glavi odpeljali na urgenco na pregled, vendar ni utrpel nobenih resnejših posledic. Brez kakršnekoli poškodbe pa je dogodek preživel tudi Kaden.

Zakaj se Američani skrivajo v kadeh?

V nekaterih zveznih državah v ZDA zaradi milega podnebja prevladujejo predvsem montažne hiše, ki hitro podležejo ekstremnim vremenskim pojavom, kot so tornadi in orkani. Redkokatera hiša ima tudi klet, zato ameriške oblasti ljudem svetujejo, da se v primeru tornada skrijejo v kad in pokrijejo z dekami ali s čim podobnim. Podobno doživetje kot dojenčka je imela tudi družina Madden. Starša sta se pred orkanom skupaj z osemmesečnim dojenčkom skrila v kad in se pokrila z vzglavniki. Ko se je situacija umirila, so pogledali iz kadi in ugotovili, da jih je tornado prestavil na sredino ceste. Od njihove hiše pa so ostali samo temelji.

Tornado
Novice Grozljivi prizori iz ZDA: tornadi terjali več kot 70 življenj #foto #video
Ne spreglejte