Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 7. 2022,
16.00

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

2

Natisni članek

Združeno kraljestvo Ukrajina država Evrovizija

Ponedeljek, 25. 7. 2022, 16.00

1 leto, 8 mesecev

To je država, ki bo naslednje leto namesto Ukrajine gostila Evrovizijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

2

Kaluš Orkestra | Ukrajini je na največjem glasbenem dogodku, ki poteka v živo, maja letos v Torinu zmago prinesel nastop Kaluš Orkestra s pesmijo Stefanija.  | Foto Reuters

Ukrajini je na največjem glasbenem dogodku, ki poteka v živo, maja letos v Torinu zmago prinesel nastop Kaluš Orkestra s pesmijo Stefanija.

Foto: Reuters

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) in BBC sta potrdila, da bo tekmovanje za pesem Evrovizije leta 2023 gostilo Združeno kraljestvo. BBC bo prevzel dolžnosti gostitelja namesto ukrajinske javne radiotelevizije UA:PBC, piše na spletni strani Evrovizije.

EBU je že 23. junija potrdila, da Evrovizija leta 2023 kljub protestom Kijeva zaradi vojne ne bo potekala v Ukrajini. Kot so zapisali, razumejo razočaranje, ki je spremljalo odločitev, da Evrovizije prihodnje leto ne bo mogoče izvesti v letošnji državi zmagovalki, a je njihova odgovornost zagotoviti varnost sodelujočih.

Ukrajini je na največjem glasbenem dogodku, ki poteka v živo, maja letos v Torinu zmago prinesel nastop Kaluš Orkestra s pesmijo Stefanija. Drugo mesto je zasedel predstavnik Združenega kraljestva Sam Ryder, ki je sicer prejel največ točk strokovnih žirij.

"Hvaležni smo partnerju BBC za solidarnost," je povedal Mikola Černotickij, vodja ukrajinske javne radiotelevizije UA:PBC.

Mesto dogodka še ni znano 

Zaenkrat po pisanju BBC še ni znano, katero mesto bo gostitelj, zanimanje sta med drugim izrazila Glasgow in Manchester. V Združenem kraljestvu je sicer več mest z ustreznimi dvoranami, nastanitvenimi kapacitetami in mednarodnimi prometnimi povezavami. Med drugimi bi lahko bili v igri tudi Leeds, Liverpool, Newcastle, Birmingham, Aberdeen, London, Brighton, Bristol, Belfast in Cardiff

Mesta se bodo lahko prijavila na razpis, ki bo odprt še v tem tednu, BBC in EBU bosta seznam kandidatov objavila med poletjem.

Ukrajina se bo skupaj s tako imenovano veliko peterico, v kateri je tudi Združeno kraljestvo, avtomatično uvrstila v veliki finale, kot je to običajno za zmagovalca.

"Evrovizija bo izvedena v podporo Ukrajini" 

UA:PBC bo pri razvoju ukrajinskih elementov oddaje sodelovala z BBC. Černotickij je povedal, da bo, čeprav letošnja Evrovizija ne bo potekala v Ukrajini, izvedena "v podporo Ukrajini". "Prepričan sem, da bomo temu dogodku skupaj dodali ukrajinskega duha in ponovno združili vso Evropo okoli naših skupnih vrednot, kot so mir, podpora, slavljenje raznolikosti in talent," je dodal.

Britanski premier v odstopu Boris Johnson in ministrica za kulturo Nadine Dorries sta pozdravila novico in hkrati izrazila obžalovanje zaradi situacije v Ukrajini.

Generalni direktor BBC Tim Davie je dodal: "Zelo obžalujemo, da naši kolegi in prijatelji v Ukrajini ne bodo mogli gostiti tekmovanja za pesem Evrovizije leta 2023."

"Biti gostitelj največjega in najzahtevnejšega glasbenega tekmovanja na svetu je velik privilegij," je še povedal in dodal, da bodo poskrbeli, da bo dogodek "resničen odsev ukrajinske kulture, obenem bo predstavil raznolikost britanske glasbe in ustvarjalnosti".

Združeno kraljestvo je tekmovanje za pesem Evrovizije gostilo največkrat, osemkrat. Štirikrat je prevzelo gostiteljstvo namesto drugih držav, leta 1960 namesto Nizozemske, leta 1963 namesto Francije, leta 1972 namesto Monaka in leta 1974 namesto Luksemburga.

Nazadnje je Združeno kraljestvo tekmovanje za pesem Evrovizije gostilo leta 1998 v Birminghamu po zmagi skupine Katrina and the Waves s pesmijo Love Shine A Light leta 1997, še piše BBC.

Ukrajina Kalush
Trendi Evrovizija: jezni Ukrajinci zahtevajo spremembo te odločitve
Kaluš Orkestra
Trendi Zdaj je jasno, da Evrovizije prihodnje leto v Ukrajini ne bo
Trendi V Sveto Trojico danes prihaja zmagovalka Evrovizije Jamala #video
Omar Naber
Trendi Omar Naber o Ukrajini: Tega, kar se jim trenutno dogaja, si niso zaslužili
Ne spreglejte