Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 12. 2007,
7.55

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2007, 7.55

8 let, 3 mesece

Timošenkova obljublja stabilne odnose z Rusijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Nova ukrajinska premierka Julija Timošenko je dan po potrditvi na položaj danes obljubila "stabilne in harmonične partnerske" odnose z Moskvo.

V pogovoru za današnjo izdajo ruskega dnevnika Izvestija je še namignila, da se bo njena vlada trudila preoblikovati trenutno veljavne dogovore z Rusijo o ceni zemeljskega plina. "Vprašanja o dobavi in prevozu zemeljskega plina bomo rešili s pogajanji. Ravnati hočemo v skupno korist Rusije in Ukrajine," je dodala.

Ruski energetski gigant Gazprom je sicer v začetku meseca posvaril na možne napetosti z bodočo ukrajinsko vlado, če bi poskušala preoblikovati dogovore o cenah zemeljskega plina.

Ključen položaj Ukrajine na poti ruskega zemeljskega plina Ukrajina ima ključen položaj na poti ruskega zemeljskega plina na trg EU, medtem ko so njeni odnosi s Kremljem že od t.i. oranžne revolucije leta 2004 načeti.

Timošenkova je še povedala, da mora Kijev "brez izgube stika z Moskvo priti čim bliže Evropski uniji in Svetovni trgovinski organizaciji".

V torek je svetovalec ruskega predsednika Vladimirja Putina za evropske zadeve Sergej Jastržembski čestital Timošenkovi ob potrditvi na položaju predsednice vlade in ji obljubil, da bo Rusija Ukrajini "stabilen in predvidljiv" partner.

Ne spreglejte