Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 4. 2011,
11.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Japonska Fukušima potres

Sobota, 23. 4. 2011, 11.20

8 let

Tepco za stabilizacijo Fukušime razmišlja o podzemnih zidovih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Podjetje Tepco, ki upravlja japonsko jedrsko elektrarno Fukušima, razmišlja o gradnji podzemnih zidov okoli reaktorjev elektrarne, ki so bili poškodovani med potresom in cunamijem 11. marca.

S tem bi poskusili preprečiti nadaljnje iztekanje radioaktivne vode v morje, vendar podjetje izvedbe projekta še ni potrdilo. Podjetje Tepco trenutno preučuje možnost uvedbe različnih ukrepov, s katerimi bi lahko preprečili pronicanje radioaktivne vode iz reaktorjev elektrarne. Razmišljajo o več različnih možnostih V skladu z načrtom o gradnji podzemnih zidov, bi morali delavci najprej kopati do 15 metrov globine in doseči nepropusten sloj zemlje, na katerem bi lahko zgradili zidove. Predstavnik podjetja je sicer poudaril, da razmišljajo o več različnih možnostih, kako rešiti težave v poškodovani elektrarni, gradnja zidov pa je le ena izmed možnosti. Za hlajenje reaktorjev porabili tisoče ton vode Potres in cunami 11. marca sta poškodovala hladilne sisteme reaktorjev v elektrarni Fukušima, zaradi česar so za hlajenje reaktorjev porabili tisoče ton morske in sladke vode. S tem so ustvarili velike količine radioaktivne odpadne vode, del katere je zalil stavbe turbin treh od šestih reaktorjev, del pa je tudi odtekel v morje.

V elektrarni naj bi imele težave tudi s pritiskom Visoko radioaktivna voda sedaj delavcem Tepca onemogoča popravila, s katerimi bi ponovno vzpostavili sisteme hlajenja. Ameriški časnik The Wall Street Journal je medtem v petek pisal, da je podjetje Tepco po potresu dopustilo, da je pritisk v enem od reaktorjev elektrarne presegel nivo pritiska, ki naj bi bil še primeren za to elektrarno, to pa naj bi še poslabšalo stanje v elektrarni.

Po potresu je pritisk znotraj zaščitne lupine okoli jedra reaktorja namreč dosegel dvakratni nivo pritiska, ki ga zaščitna lupina še lahko zdrži. Kljub temu je po navedbah časnika preteklo še nadaljnjih 12 ur, preden so delavci uspeli sprostiti radioaktivno paro iz zaščitne lupine s pomočjo cevi do zraka. Uro kasneje je prišlo do eksplozije v reaktorju, radioaktivne snovi pa so se začele spuščati v zrak, zemljo in morje.

Prizadeto območje je obiskala avstralska premierka V potresu prizadeto severovzhodno območje Japonske je medtem obiskala avstralska premierka Julia Gillard kot prva tuja visoka predstavnica. Z japonskim zunanjim ministrom Takeakijem Macumotom sta v mestu Minamisanriku v prefekturi Mijagi obiskala ljudi, ki so v potresu izgubili domove in so nastanjeni v tamkajšnjem zavetišču.

V mestu je pred potresom živelo okoli 17.600 ljudi, od tega jih je 1100 izgubilo življenja ali pa jih še vedno pogrešajo. Avstralija je v popotresnem reševanju Japonski pomagala s 75 reševalci in reševalnimi psi.

Ne spreglejte