Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
14. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

4

Natisni članek

Nemčija Evropska unija gospodarstvo izvoz

Sreda, 14. 6. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Temna skrivnost nemške zgodbe o uspehu

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

4

Berlinski televizijski stolp | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemčija velja za svetovno izvozno rekorderko, a nekateri nemški ekonomisti so prepričani, da ima trgovinski presežek največje države v EU tudi svojo temno plat.

Nemčija je lani po podatkih nemškega zveznega statističnega urada izvozila za 1.207,5 milijarde evrov blaga (1,2 odstotka več kot leto prej), uvozila pa za 954,6 milijarde evrov blaga. 



Več kot 250-milijardni presežek

Njen trgovinski presežek je tako lani znašal 252,9 milijarde evrov in presegel leto 2015, ko je znašal 244,3 milijarde evrov.

Največji del nemškega izvoza predstavlja izvoz avtomobilov. | Foto: Reuters Največji del nemškega izvoza predstavlja izvoz avtomobilov. Foto: Reuters

Trendi so rekordni tudi letos. Po podatkih nemškega združenja izvoznikov BGA, ki jih navaja nemški poslovni časnik Handelsblatt, je Nemčija v prvih štirih letošnjih mesecih izvozila za 420,4 milijarde evrov, kar je 5,5 odstotka več kot lani v enakem časovnem obdobju.

Nemčija bo letos po napovedih spet popravila svoj izvozni rekord

V prvih štirih mesecih je uvozila za 342,3 milijarde evrov blaga (skok za 8,9 odstotka). Po napovedih bo Nemčija zaradi svetovne konjunkture letos spet podrla izvozni rekord – izvoz naj bi znašal kar 1,24 bilijona evrov. 

Brexit nemškim gospodarstvenikom povzroča precej skrbi. | Foto: Reuters Brexit nemškim gospodarstvenikom povzroča precej skrbi. Foto: Reuters

Temni oblaki: brexit in Trump

Nemčija tako četrto leto zapored dosega in presega izvozne rekorde. A kljub temu so Nemci zaskrbljeni, in sicer zaradi brexita in protekcionistične politike ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Velika Britanija je namreč najpomembnejši nemški trgovinski partner na stari celini. Otok je zelo pomemben izvozni trg za nemško industrijo na čelu z avtomobilskimi proizvajalci.

Slovensko-nemška menjava

Leta 2016 je Slovenija v Nemčijo izvozila za skoraj 5,2 milijarde evrov, uvozila pa za nekaj več kot 4,6 milijarde evrov. V trgovinski bilanci je bil presežek v našo korist malce več kot 517 milijonov evrov. Slovenija je ena redkih držav, ki ima trgovinski presežek z Nemčijo.

Največja presežka ima Nemčija na račun ZDA in Velike Britanije

V primeru britanskega izstopa oziroma izločitve iz notranjega trga EU in uvedbe carin bi te bolj udarile Nemce, saj Nemčija dvakrat več izvozi v Veliko Britanijo, kot iz nje uvozi. Leta 2015 je imela Nemčija z Veliko Britanijo 50 milijard evrov presežka.

Drugi največji presežek v letu 2015 (53 milijard evrov) je imela Nemčija z ZDA. Ta država je tudi največji trg za nemške izvoznike. Leta 2015 je Nemčija v ZDA izvozila za 114 milijard evrov blaga.

Donald Trump želi ustaviti nemško izvozno invazijo na ZDA. Trn v peti ameriškemu predsedniku je zlasti velik izvoz nemških avtomobilov na ameriški trg. | Foto: Reuters Donald Trump želi ustaviti nemško izvozno invazijo na ZDA. Trn v peti ameriškemu predsedniku je zlasti velik izvoz nemških avtomobilov na ameriški trg. Foto: Reuters

A Trump ni edini državnik, ki mu ni všeč nemško podiranje izvoznih rekordov, že leta kritike na račun visokega in stalnega nemškega trgovinskega presežka na Nemčijo letijo tudi iz drugih članic EU.

Zadržki slovitega ekonomista Sinna

A zadržki glede izvozne usmerjenosti nemškega gospodarstva prihajajo tudi od nekaterih nemških ekonomistov. Med njimi je tudi najbolj znan nemški ekonomist Hans-Werner Sinn.

V intervjuju za nemški časopis Die Zeit poudarja, da je presežek v trgovinski menjavi znamenje moči izvozno usmerjenega dela nemškega gospodarstva, ne pa tudi znamenje moči celotnega nemškega narodnega gospodarstva. Izvozno usmerjeni del gospodarstvo je opravil dobro delo, ampak od tega večina prebivalstva nima nič, pravi Sinn.

Po Sinnovem mnenju so alternativa preveliki izvozni usmerjenosti večja vlaganja v Nemčiji, da bi tudi neizvozno usmerjeni del nemškega gospodarstva postal bolj produktiven. Trenutno je sicer od izvoznega dela nemškega gospodarstva odvisno kar vsako četrto delovno mesto v Nemčiji. | Foto: Reuters Po Sinnovem mnenju so alternativa preveliki izvozni usmerjenosti večja vlaganja v Nemčiji, da bi tudi neizvozno usmerjeni del nemškega gospodarstva postal bolj produktiven. Trenutno je sicer od izvoznega dela nemškega gospodarstva odvisno kar vsako četrto delovno mesto v Nemčiji. Foto: Reuters

Zaradi nasedlih naložb Nemčija izgubila 600 milijard evrov

Podobno mnenje kot Sinn ima tudi nemški ekonomist Marcel Fratzscher. Februarja letos je v prispevku v Die Zeitu zapisal, da je imela Nemčija od leta 2000 za 2.200 milijard evrov presežka v trgovinski bilanci oziroma okoli 26 tisoč evrov na vsakega Nemca.

Ta denar je nemško gospodarstvo prek nemških bank in finančnih institucij večinoma vlagalo v tujini. Toda zaradi slabih in nepremišljenih naložb v tujini je od leta 2000 izpuhtelo za 600 milijard evrov oziroma okoli 7.500 evrov na vsakega Nemca.

Vlaganja v infrastrukturo, šolstvo, inovacije ...

Fratzscher je prepričan, da bi morala Nemčija namesto za naložbe v tujini ta denar porabiti za naložbe v Nemčiji, in sicer za izboljšanje prometnih povezav in druge infrastrukture, za izboljšanje izobraževalnega sistema, za izboljšanje inovativnosti nemškega gospodarstva …

Nemške naložbe doma, ne pa v tujini, bi izboljšale produktivnost celotnega nemškega gospodarstva, povečale plače in s tem blaginjo v Nemčiji, meni Fratzscher. Poudarja, da je trenutno kar 60 odstotkov nemškega premoženja v rokah desetine najbogatejših, medtem ko spodnjih 40 odstotkov nemškega prebivalstva skorajda nima nobenega privarčevanega premoženja. | Foto: Reuters Nemške naložbe doma, ne pa v tujini, bi izboljšale produktivnost celotnega nemškega gospodarstva, povečale plače in s tem blaginjo v Nemčiji, meni Fratzscher. Poudarja, da je trenutno kar 60 odstotkov nemškega premoženja v rokah desetine najbogatejših, medtem ko spodnjih 40 odstotkov nemškega prebivalstva skorajda nima nobenega privarčevanega premoženja. Foto: Reuters

Nemška izvozna lestvica

  • Kot je objavil nemška spletna stran focus.de, je Nemčija lani izvozila največ avtomobilov, in sicer v vrednosti 277 milijard evrov, kar pomeni, da je glede izvoza avtomobilov Nemčija svetovni rekorder.
  • Na drugem mestu nemške izvozne lestvice je električna energija. Lani je Nemčija v tujino izvozila za skoraj štiri milijarde evrov električne energije, kar pomeni, da je ena od glavnih izvoznic elektrike na svetu.
  • Na tretjem mestu je izvoz cigaret. Lani je Nemčija izvozila za 3,4 milijarde evrov cigaret in je tako največja izvoznica cigaret na svetu. Na drugem in tretjem mestu sta Poljska in Nizozemska.
  • Na četrtem mestu nemške izvozne lestvice je izvoz čokolade. Lani je Nemčija izvozila za 1,9 milijarde evrov čokolade. Nemčije je tako tudi največja izvoznica čokolade na svetu.
  • Peto mesto na nemški izvozni lestvici predstavlja kava. Nemčija je namreč ena največjih posrednic med pridelovalkami kavnih zrn in svetovnim trgom. Lani je Nemčija izvozila za 480 milijonov evrov kave, kar pomeni, da je tudi tukaj številka ena na svetu.
Ne spreglejte