Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
9. 2. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

29

Natisni članek

Angela Merkel Donald Trump Slovenija ZDA Nemčija

Četrtek, 9. 2. 2017, 4.04

6 let, 6 mesecev

Slovenija v primežu Trumpa in Merklove

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

29

Foto: Reuters

ZDA so najmočnejša država na svetu, ki bo s svojimi dejanji vplivala tudi na prihodnost Slovenije. Na drugi strani je Nemčija najpomembnejši slovenski gospodarski partner in eden od virov slovenske blaginje. 

S prihodom Donalda Trumpa v Belo hišo so se odnosi med ZDA in Nemčijo poslabšali. Trumpova nenaklonjenost neomejeni svobodni trgovini seveda jezi Nemce, saj imajo zelo izvozno usmerjeno gospodarstvo.



Kar gospodarsko škodi Nemčiji, škodi tudi Sloveniji

Po nemških statističnih podatkih je Nemčija leta 2015 izvozila za 1,2 bilijona evrov izdelkov in imela v trgovinski bilanci za 244 milijard evrov presežka. Največ Nemčija izvozi prav v ZDA (skoraj 114 milijard evrov). 

Nemčijo, ki jo za zdaj še vodi Angela Merkel, zaradi velikega deleža izvoza v nemškem bruto domačem proizvodu Trumpova napoved protekcionističnih ukrepov zelo ogroža. Pokašljevanje nemškega gospodarskega stroja pa bo čutila tudi Slovenija. | Foto: Reuters Nemčijo, ki jo za zdaj še vodi Angela Merkel, zaradi velikega deleža izvoza v nemškem bruto domačem proizvodu Trumpova napoved protekcionističnih ukrepov zelo ogroža. Pokašljevanje nemškega gospodarskega stroja pa bo čutila tudi Slovenija. Foto: Reuters

Z ZDA ima Nemčija tudi največji trgovinski presežek, in sicer 53 milijard evrov. Drugi največji presežek ima Nemčija z Veliko Britanijo – 50 milijard evrov. Torej lahko odhod Velike Britanije iz EU in bolj protekcionistične ZDA precej škodijo Nemčiji in s tem posredno tudi Sloveniji.

Gledano samo z gospodarskega vidika, je Nemčija za Slovenijo pomembnejša od ZDA. Nemčija je naša najpomembnejša gospodarska partnerica, na katero odpade petina vse slovenske gospodarske menjave. Slovenija je poleg tega ena od precej redkih držav, s katero ima Nemčija trgovinski primanjkljaj. 

Slovenski presežek v trgovini z Nemčijo

Leta 2015 je Slovenija v Nemčijo izvozila za 4,9 milijarde evrov, uvozila pa za 4,4 milijarde evrov. V trgovinski bilanci je bil presežek v našo korist skoraj 522 milijonov evrov.

Odločitev Merklove iz septembra 2015, da dovoli množičen in nenadzorovan val migrantov po tako imenovani balkanski poti, je resno zamajala EU. | Foto: Reuters Odločitev Merklove iz septembra 2015, da dovoli množičen in nenadzorovan val migrantov po tako imenovani balkanski poti, je resno zamajala EU. Foto: Reuters

Dejavnik gospodarske stabilnosti, a tudi politične nestabilnosti

Težava pa je, ker je Nemčija sicer gospodarska lokomotiva Evrope in zagotovilo gospodarske stabilnosti stare celine, a je hkrati v zadnjih letih postala dejavnik politične nestabilnosti. 

Odločitev nemške kanclerke Angele Merkel iz septembra 2015, da odpre vrata množičnemu valu migrantov in beguncev, je tako precej razrahljala odnose v EU.

Poteza Merklove pomagala zagovornikom brexita

Politika odprtih vrat nemške kanclerke je pripomogla k temu, da so se britanski volivci lanskega junija odločili za izstop iz EU, tudi v ameriški volilni kampanji je Trump nabiral glasove s tem, da je z nemškim primerom opozarjal ameriške volivce, kaj se lahko zgodi, če država ne nadzira svojih meja.

Nemški politiki, vključno z Merklovo, se sicer počasi posipajo s pepelom glede odločitve iz septembra 2015, toda hkrati ne opuščajo vsiljevanja politike prerazdelitvenih kvot drugim evropskim državam, torej tudi Sloveniji. 

Glavni zagovornik brexita Nigel Farage je nemško politiko odprtih vrat izkoristil za prepričevanje britanskih volivcev o odhodu iz EU. Farage ima tudi tesne stike s Trumpom in je sodeloval v njegovi kampanji. | Foto: Reuters Glavni zagovornik brexita Nigel Farage je nemško politiko odprtih vrat izkoristil za prepričevanje britanskih volivcev o odhodu iz EU. Farage ima tudi tesne stike s Trumpom in je sodeloval v njegovi kampanji. Foto: Reuters

Nemčija še vedno želi prerazdeljevati begunce in migrante

Tako je nedavno nemški finančni minister Wolfgang Schäuble grajal odločitev o odprtju nemških meja septembra 2015, a obenem poudarjal, da je potrebna evropska solidarnost pri sprejemanju beguncev in migrantov, to je prerazdeljevanje migrantov in beguncev iz Nemčije v druge članice EU.

Trumpova Amerika seveda ne bo zahtevala nepriljubljenega prerazdeljevanja beguncev in migrantov po stari celini, toda po drugi strani vzbuja negotovost po Evropi (zlasti v članicah ob meji z Rusijo) o tem, kakšna bo njena politika do Putinove Rusije in kako si predstavlja delovanje Nata.

Slovenski politiki za EU, Trumpu je vseeno, če EU propade

Trump in njegovi ožji sodelavci (svetovalca Steve Bannon in Stephen Miller) so poleg tega precej nenaklonjeni EU in so jim všeč evropski politiki, kot sta Nizozemec Geert Wilders in Francozinja Marine Le Pen, ki zagovarjajo izvedbo referendumov o izstopu držav iz EU po britanskem zgledu.

Na drugi strani je stališče vseh slovenskih strank, še zlasti tistih, ki imajo poslance v Evropskem parlamentu, usmerjeno v prizadevanja za obstoj EU. Kot kaže, bo Slovenija pri tem na drugi strani kot Trump, ki kot anglofil zagovarja zgolj tesne stike med ZDA in Veliko Britanijo ter mu za EU ni mar.

Bo dejstvo, da je prva dama Slovenka, pomagalo naši državi? | Foto: Getty Images Bo dejstvo, da je prva dama Slovenka, pomagalo naši državi? Foto: Getty Images

Trump nima tesnih stikov z nobenim slovenskim politikom

Kljub temu da je prva dama Melania Trump Slovenka, za zdaj tudi ni videti, da bi imela Slovenija v očeh Trumpa in njegovih sodelavcev kakšno posebno vlogo ali težo. Ne nazadnje, noben slovenski politik tudi nima tako tesnih stikov z novim šefom Bele hiše ali z njegovimi najbližjimi sodelavci, kot ga ima na primer Britanec Nigel Farage.

Ne spreglejte