SiolNET. Novice Svet
0,81

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Talibani zaostrujejo kršenje pravic žensk

0,81

termometer

Talibani v Kabulu
Foto: Guliverimage

Talibanske oblasti so ženskam prepovedale daljša potovanja brez spremstva moškega sorodnika. Prav tako se lahko s taksijem peljejo zgolj, če so pokrite s hidžabom. To je sprožilo kritike nevladnih organizacij za človekove pravice. Ob tem so talibani razpustili volilno komisijo.

"Ženski, ki potuje več kot 72 kilometrov, ne sme biti ponujena vožnja, če je ne spremlja bližnji družinski član," je povedal tiskovni predstavnik ministrstva za preprečevanje pregreh Sadek Akif Muhadžir. Spremljati jo mora moški sorodnik, je pojasnil po poročanju STA.

Poleg tega lahko vozniki taksijev sprejemajo zgolj ženske, ki nosijo hidžab, pri čemer ta ni natančno definiran.

Od voznikov zahtevajo še, naj nič več ne predvajajo glasbe, naj si vzamejo premor za molitev ter moškim svetujejo, naj si pustijo brado.

V mednarodni nevladni organizaciji Human Rights Watch so obsodili ta navodila, saj "ženske z njim še bolj postajajo zapornice". Zapira jim možnosti za svobodno gibanje, potovanje v drugo mesto ali pa pobeg od doma, če so žrtve nasilja, so poudarili.

Pravice žensk v Afganistanu so močno omejene že vse od talibanskega prevzema oblasti sredi avgusta, predvsem glede dela in izobraževanja. Pravice žensk v Afganistanu so močno omejene že vse od talibanskega prevzema oblasti sredi avgusta, predvsem glede dela in izobraževanja. Foto: Reuters

So pa danes talibani tudi razpustili volilno komisijo, češ da ta ni potrebna.

Tudi ta odločitev je naletela na kritike. Aurangzeb, ki je do padca prejšnjega režima vodil komisijo, je posvaril pred posledicami njene razpustitve. "Če ta struktura ne obstaja, sem povsem prepričan, da težave Afganistana ne bodo nikoli rešene in da ne bo nobenih volitev," je povedal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin