Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 5. 2020,
8.32

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

2

Natisni članek

vojna spopadi talibani Afganistan

Nedelja, 24. 5. 2020, 8.32

3 leta, 11 mesecev

Talibani v Afganistanu razglasili tridnevno premirje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

2

Afghanistan talibani | Talibani v Afganistanu so v soboto razglasili tridnevno premirje, ki je stopilo v veljavo ob današnjem začetku ramazanskega bajrama. | Foto Reuters

Talibani v Afganistanu so v soboto razglasili tridnevno premirje, ki je stopilo v veljavo ob današnjem začetku ramazanskega bajrama.

Foto: Reuters

Talibani v Afganistanu so v soboto razglasili tridnevno premirje, ki je stopilo v veljavo ob današnjem začetku ramazanskega bajrama. Afganistanski predsednik Ašraf Gani je premirje pozdravil in napovedal, da ga bo spoštovala tudi afganistanska vojska.

Kot so sporočili talibani, ne bodo napadali sovražnikov, vendar pa se bodo branili, če bodo napadeni. Tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid je v izjavi, objavljeni na družbenih omrežjih, sporočil, da talibani v času premirja ne bodo izvajali operacij proti sovražniku. Talibanski borci naj med premirjem ne vstopajo na območja pod nadzorom vladnih sil, tem pa ni dovoljeno vstopati na ozemlja, ki so pod nadzorom talibanov, je sporočil. Kot je dodal, so talibani premirje razglasili izključno v času ramazanskega bajrama.

koronavirus Rusija
Novice Novo rekordno število smrtnih žrtev. Kdaj bodo dosegli vrhunec?

Premirje velja za čas ramazanskega bajrama

Napoved premirja je presenetljiva poteza po večmesečnih krvavih spopadih z afganistanskimi vladnimi silami, ki so sledile februarskemu podpisu sporazuma med talibani in ZDA. Ta je predvidel umik vseh tujih sil iz Afganistana do prihodnjega leta v zameno za varnostna zagotovila.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je danes tudi napovedal, da bo pospešil izpustitev talibanskh zapornikov. "Kot odgovorna vlada bomo naredili še en korak naprej. Sporočam, da bom pospešil izpustitev talibanskih zapornikov," je dejal v nagovoru državljanom ob začetku praznovanja ramazanskega bajrama. V skladu z dogovorom, ki so ga februarja sklenili ZDA in talibani, naj bi afganistanska vlada izpustila do pet tisoč talibanskih zapornikov, talibani pa naj bi izpustili približno tisoč pripadnikov afganistanskih varnostnih sil.

Koronavirus Kitajska
Novice Kitajci ostro zanikajo: novi koronavirus ni ušel iz laboratorija

Izmenjava zapornikov kot korak k vzpostavljanju zaupanja med sprtima stranema

Izmenjava zapornikov naj bi bila korak k vzpostavljanju zaupanja pred dolgo pričakovanimi mirovnimi pogajanji med vlado in talibani. Kabul je doslej izpustil približno tisoč talibanskih ujetnikov, medtem ko so uporniki osvobodili približno 300 pripadnikov afganistanskih varnostnih sil.

Talibani so v dogovoru z Američani obljubili, da bodo prenehali napadati afganistanska mesta in tuje sile, vendar so napade na afganistanske sile nadaljevali. Po podatkih afganistanske vlade so po podpisu sporazuma izvedli več kot 3800 napadov, v katerih je bilo ubitih 420 civilistov, več kot 900 pa ranjenih.

Ne spreglejte